Ellenzik a Szlovák Kisebbségi Napot

A trianoni emléknapot védi a rétsági Jobbik

A Jobbik rétsági szervezete tiltakozik amiatt, hogy a nyugat-nógrádi városban június 4-én tartják a Szlovák Kisebbségi Napot, mert véleményük szerint ez a nemzeti gyásznap megcsúfolása.

2011.03.01 16:40MTI

A helyi szlovák kisebbségi önkormányzat hajlandó lenne áttenni az eseményt egy másik napra. Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben Dukony Zsolt, a Jobbik rétsági elnöke azt írja: "június 4-e a trianoni diktátum miatt a magyar nemzet tragédiája. Magyar emberként becstelennek és sértőnek tartjuk nemzeti gyásznapunk ily módon történő megcsúfolását".

A szervezet ezért arra kéri a képviselő-testületet, hogy rendezze máskor a Szlovák Kisebbségi Napot, "hiszen van rá még 364 napja". Hozzáteszik azt is: bár a Jobbiknak nem célja a nyugalom megzavarása, de ha június 4-én kerül sor e rendezvény megtartására, akkor a tiltakozásukat a helyszínen fogják kinyilvánítani. Rétság képviselő-testülete már elfogadta a kisebbségi nap június 4-i dátumát a művelődési központ idei programtervének részeként, de Glückné Salgai Szilvia, a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke az MTI-nek azt mondta: valószínűleg elállnak az időponttól.

Nem június 4-ére terveztük a rendezvényt, a Szlovák Kisebbségi Napot viszont már kilenc éve rendezzük meg június első szombatján - mondta az elnök.

Hozzátette: noha őt nem kereste meg a Jobbik, a képviselőtársaival való egyeztetés alapján valószínűnek tartja, hogy átteszik a rendezvényt május utolsó szombatjára vagy június 11-ére.

"Azt hiszem, hogy a közösségre való tekintettel most nekünk kell engednünk" - mondta az elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.