Javítani tud?

A szociknál nem lesz Karácsony - nem lép vissza az LMP-s

Karácsony Gergely a következő fordulóban is elindul a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választáson. Az LMP jelöltje vasárnap azt mondta, sajnálja a viszonylag alacsony részvételt, arra viszont büszke, hogy pártja ebben a választókerületben javítani tudott a másfél évvel korábbi eredményén.

2011.11.14 07:19MTI

A politikus hangsúlyozta, a részvételi arány az időközi választásokhoz képest viszonylag jónak mondható, annak ellenére, hogy körülbelül feleannyian járultak az urnák elé, mint a tavaly tavaszi parlamenti választásokon. Kiemelte, hogy az LMP a magasabb részvételben lett volna érdekelt, de mint mondta, egy viszonylag új pártként, amelynek a tábora kevésbé "harcedzett", nehezebben tudták mozgósítani választóikat. Arra azonban büszke, hogy körülbelül három százalékkal többen voksoltak rájuk, mint másfél évvel korábban.

Hozzátette, az is büszkeséggel tölti el, hogy tisztességes eszközökkel érték el ezt az eredményt.

A jelölt elmondta: a második fordulóban is elindul.

Hangsúlyozta, korábban azt ígérte, akkor lép vissza az MSZP javára, ha reális esély van a Fidesz-KDNP színeiben induló Láng Zsolt megszorítására. Szavai szerint a kormánypárti jelölt előnye viszont olyan nagy, hogy erre nem lát lehetőséget.

Hozzátette, nem az ő feladata a rivális ellenzéki párt "rehabilitálása", ezt a választóknak kell megtenni.

A II. kerületben lévő budapesti 2-es számú egyéni választókerületben azért kellett választást kiírni, mert a parlament az ott mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással.

Balsai István szeptember 1-jei hatállyal mondott le mandátumáról. A vasárnapi voksolás érvénytelen volt, mert a szavazásra jogosultak 39,02 százaléka járult az urnákhoz, az érvényességhez viszont legalább 50 százalékos részvételre lett volna szükség. Ez azt jelenti, hogy két hét múlva, november 27-én második fordulót kell tartani, akkor azonban már sem eredményességi, sem pedig érvényességi küszöb nem lesz; az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A kormánypárti jelölt egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) a szavazatok 52,61 százalékát szerezte meg a helyi választási iroda adatai alapján. Lévai Katalin (MSZP) 24,18 százalékot kapott, Karácsony Gergely (LMP) 15,55 százalékot, Bodor Zoltán (Jobbik) 6,53 százalékot, míg Kovácsics Ádám (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) 1,13 százalékot kapott. Szalai Tibor, a választási iroda vezetője azt közölte, a második fordulóban ugyanazok a jelöltek indulhatnak, mint az elsőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.