Nem volt ujjtörés a Kossuth téren

Szakszervezeti demonstráció: estére megcsappantak, rájuk engedték a forgalmat

Megfogyatkozott a tömeg este hét órára a Clark Ádám téren, ahová a szombati szakszervezeti demonstráció résztvevői korábban a Parlament előtti Kossuth térről érkeztek. Este fél hétkor a rendőrség megnyitotta a forgalmat a Lánchídon és a Clark Ádám téren.

2011.10.01 19:42MTI

A szombatra meghirdetett programok befejezése előtt szakszervezetek képviselői mondtak beszédet, köztük Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki azt mondta: tiltakoznak a kormány tervei és eddigi jogalkotási gyakorlata ellen.

A Clark Ádám téri körforgalomban "országvédelmi" futást tartottak. A demonstrálók este hét órára már csak a Budavári Sikló előtti teret foglalták el. Este fél hétkor a rendőrség már megnyitotta a forgalmat a Lánchídon és a Clark Ádám téren.

A szervezők közölték, hogy vasárnap délelőtt menet indul a Clark Ádám térről a Sándor Palotához, majd a Széll Kálmán térre.

A Clark Ádám téren szakszervezetek csütörtökön kezdtek ülősztrájkba. A tüntetést a demokrácia, a munkavállalói és a szociális jogok védelme érdekében szervezték.

A tömeg a "Szolidaritás" zászlaját követve indult el a Kossuth térről

A menet a Lánchídon át vonult a budai oldalra, útközben többször skandálták: "Orbán, takarodj!"; "Ébresztő!".


Nem volt ujjtörés a Kossuth téren

Rendbontás nélkül ért véget szombat délután a mintegy száz érdekvédelmi és civil szervezet által támogatott szakszervezeti demonstráció a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A szervezők a demonstráció kezdetén felolvasták azt a kiáltványt, amelyet petíció formájában már eljuttattak a köztársasági elnökhöz. Abban egyebek mellett a visszamenőleges törvénykezés megszüntetését, a társadalmi párbeszéd és a sztrájkjog, valamint a korábbi szolgálati nyugdíjrendszer visszaállítását követelik.

A demonstráción ugyancsak felolvasták a nemzetközi és az európai szakszervezeti szövetség, valamint német és katalán érdekképviseleti szövetségek vezetőinek közleményeit, amelyek szolidaritásukról biztosították a fővárosi demonstráció résztvevőit.

A felszólalások végén a hallgatóság többször is hangosan követelte Orbán Viktor miniszterelnök távozását, illetve ilyen tartalmú táblákat tartottak a magasba.

A demonstráción több ellenzéki politikus, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is megjelent magánemberként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.