Már csak az ombudsmanban bíznak a kaposváriak

"Törvényes a Toldi iskola megszüntetése"

Klimóné Csongovai Hilda, a szülői szervezet elnöke közölte: a Somogy Megyei Kormányhivatal a közigazgatási tárca kérésére ismét áttekintette a kaposvári Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium átszervezésével kapcsolatos fenntartói döntést és nem tart indokoltnak intézkedést az ügyben.

2011.08.31 19:29MTI

Juhász Tibor megyei kormánymegbízott levélben tájékoztatta a felülvizsgálat eredményéről a szülői szervezetet.    
   
A szülők korábban panasszal fordultak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) illetékes közigazgatási államtitkárához, Szabó Erikához is, akinek szintén megérkezett szerdán a válasza. Eszerint a tárca nem vonhatja el a kormányhivatal hatáskörét az iskola megszüntetéséről rendelkező döntés törvényességi vizsgálatában, és nem változtathatja meg annak döntését.

A kormányhivatal a tárca utasításainak megfelelően elvégezte az iskolamegszüntetésről szóló határozatok törvényességi ellenőrzését - olvasható az államtitkár levelében.
   
Klimóné Csongovai Hilda méltatlannak nevezte a kormányhivatal válaszát, mivel az mindössze két mondatban, érdemi indoklás nélkül reagált kilenc mellékletben, jogászok segítségével készített beadványukra.
   
Hozzátette, hogy mivel az ügyben az illetékes minisztérium nem tud a segítségükre lenni, már csak az ombudsmanban bíznak, aki eddig nem válaszolt a több hete postázott beadványukra. Ha így sem sikerül elérni a Toldi iskola további működtetését, uniós fórumokon és civil mozgalmak segítségével folytatják a harcot - közölte.
   
Szólt arról is, hogy nem szeretnék a gyerekeket bevonni a csatározásba, ezért nem kívántak semmiféle demonstrációt szervezni szerda estére, amikor a Toldi iskola eddigi épületében két másik iskola tart évnyitót, azok, amelyek "megkapták" a toldis diákokat.
   
Kaposvár közgyűlése április végén döntött úgy, hogy megszünteti a Toldi Lakótelepi Általános Iskolát és Gimnáziumot, és az oktatást két másik intézménybe integrálja. Az átszervezés ellen a szülők és diákok fórumokon, demonstrációval, éhségsztrájkkal és beadványokkal tiltakoztak.
   
Szita Károly, a város fideszes polgármestere többször leszögezte: nem zárják be a Toldi eddigi épületét és nem sérülnek a gyerekek érdekei, hiszen biztosítják a diákoknak, hogy a megszokott helyen és tanárokkal fejezzék be az iskolát.
   
Garaminé Szente Éva, az intézmény nyugdíjba vonuló igazgatója korábban azt mondta, hogy a Toldiban az elmúlt években átlagosan háromszoros volt a túljelentkezés, mert az sajátos légkörű, gyermekközpontú, művészi képzést is nyújtó intézmény. A 67 százalékos továbbtanulási arányt produkáló iskolába több mint 700 gyerek járt négy megyéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.