Még mindig titok, hol kezdik a tanévet a gyerekek

Kaposvári Toldi iskola: ombudsmanhoz fordultak a szülők

Azonnali beavatkozásra kéri az oktatási ombudsmant a kaposvári Toldi iskola szülői közössége, mintegy hétszáz család ugyanis még mindig nem tudja, melyik iskolába fog járni a gyermeke, miután mindeddig nem zárult le az intézmény megszüntetésének ügyében indított törvényességi vizsgálat.

2011.08.23 16:59MTI

Klimóné Csongovai Hilda, a szülők képviselője úgy nyilatkozott, álláspontjuk szerint "nem tisztességes és nem lehet törvényes hétszáz családot stresszben és bizonytalanságban tartani". Pár nappal az iskolakezdés előtt sem kaptak semmiféle tájékoztatást arról, melyik intézménybe fog járni a gyermekük: a régi, jó hírű, választott iskolába, ahová még idén tavasszal is felvételizhettek gyerekek, vagy abba az intézménybe, amelybe be kívánják olvasztani a Toldit. Ha az utóbbiba, akkor többen inkább más intézménybe íratnák be a gyermekeiket - tette hozzá.
   
Közlése szerint a szülők azért fordultak Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmanhoz mert eddig hiába kérték az illetékes somogyi kormányhivatalt, hogy függessze fel az iskola megszüntetésének, a közigazgatási tárca által is aggályosnak tartott folyamatát.
   
Szabó István, a Somogy Megyei Kormányhivatal szóvivője annyit közölt, az ügy felülvizsgálata jelenleg is zajlik, arról tájékoztatást csak az eljárás lezárultával tud adni, amelyről egyelőre az sem tudható, megtörténik-e a tanévkezdésig.
  
A kaposvári Toldi iskola megszüntetése ellen tiltakozók beadványára reagálva a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) újabb törvényességi ellenőrzést indítványozott a Somogy Megyei Kormányhivatalnál. Az iskola szülői közössége már korábban is kérte a kormányhivataltól a kaposvári közgyűlés iskolamegszüntető határozatának törvényességi vizsgálatát. A hivatal mindent rendben talált, ezért a szülők a KIM-hez fordultak, amely helyt adott felülvizsgálati kérelmüknek.
   
Kaposvár közgyűlése április végén döntött úgy, hogy megszünteti a Toldi Lakótelepi Általános Iskolát és Gimnáziumot, és az oktatást két másik intézménybe integrálja. Az átszervezés ellen a szülők és diákok fórumokon, demonstrációval, éhségsztrájkkal és beadványokkal tiltakoztak.
   
Szita Károly, a város fideszes polgármestere többször leszögezte: nem fogják bezárni a Toldi jelenlegi épületét, és nem sérülnek a gyerekek érdekei, hiszen biztosítják a toldis diákoknak, hogy a megszokott helyen és tanárokkal fejezzék be az iskolát. Garaminé Szente Éva, az intézmény nyugdíjba vonuló igazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy a Toldiban az elmúlt években átlagosan háromszoros volt a túljelentkezés, mert sajátos légkörű, gyermekközpontú, művészi képzést is nyújtó intézmény. A 67 százalékos továbbtanulási arányt produkáló iskolába 487 általános iskolás és 263 középiskolás járt négy megyéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.