Csaknem 50 millió forint "folyt el" Észak-Hevesben

MSZP-s ellenőrzés mellett nyúlták le a közpénzeket?

A Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott szerint politikai ellenőrzés mellett folyt az a tevékenység, amelynek során az Észak-Hevesi Vidékfejlesztésért Közhasznú Leader Egyesületnél úgy költöttek el a 2010-es választásokat megelőzően csaknem 50 millió forintnyi közpénzt, hogy a mögött nem volt valódi teljesítés.

2011.08.31 17:59MTI

Horváth László (Fidesz), aki egyúttal az észak-hevesi térség országgyűlési képviselője, szerdán sajtótájékoztatón beszélt erről Egerben, miután tanúként vallomást tett az üggyel kapcsolatban a megyei rendőr-főkapitányságon.
   
A politikus kijelentette: ebben a helyzetben fenntartja azt a megállapítását, hogy az ügynek politikai szála, így politikai felelőse is van. Hozzátette, hogy a nyomozás valószínűleg azért húzódik már több mint egy éve, mert egy szélesebb kört kell megvizsgálni, és a feljelentésben megjelölteknél több ügy is a rendőrség látókörébe került, így a kárösszeg is növekedhet.
   
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indított eljárást Nagyvisnyó polgármesterének feljelentése alapján a Leader szervezetnél történtek miatt az elmúlt év nyarán. Szeptember elején Horváth László feljelentés-kiegészítéssel élt csalás, okirat-hamisítás és gazdasági előny jogosulatlan megszerzésének gyanúja miatt.
   
Hűtlen kezelés gyanúja miatt 2010. október 12-én őrizetbe vették a Leader munkaszervezet elnökét, helyettes vezetőjét, valamint egy vállalkozót, ám a bíróság nem tartotta szükségesnek az előzetes letartóztatásuk elrendelését.
   
Horváth László 2010. szeptember 3-án, Egerben tartott sajtótájékoztatóján annak a véleményének adott hangot, hogy a harminchárom települést tömörítő Leader Közösség bűnszövetkezetben, politikai megrendelésre fizethetett ki el nem végzett munkákért 40 millió forintot.

Akkori közlése szerint a gyanút alátámasztja egy hozzá eljuttatott hangfelvétel, amelyen a szervezet egyik munkatársa arra a kérdésre válaszolva, hogy Sós Tamás (a Heves Megyei Közgyűlés korábbi szocialista elnöke, a párt Heves megyei elnöke, a térség korábbi országgyűlési képviselője) irányította-e a szervezet vezetőit, azt válaszolja: "egyértelmű".
   
A képviselő mindezek alapján felszólította Sós Tamást, hogy tisztázza szerepét az ügyben. Felidézte, hogy a Leader szervezet annak ellenére fizetett ki mintegy 40 millió forintot tanulmányokra, adatfeldolgozásra, oktatásra, szoftver-szaktanácsadásra, illetve takarításra, hogy a szervezetnek hét főállású munkatársa volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.