Mesterházy levelet írt Orbánnak

MSZP: a legbrutálisabb megszorításokra kell felkészülnie az országnak

Az MSZP elnöke szerint "hazudjon bármit a kormány", a rendszerváltás óta eltelt időszak legbrutálisabb megszorításaira kell felkészülnie az országnak.

2011.08.31 17:23MTI

Mesterházy Attila szerdai sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy levelet írt Orbán Viktornak, ebben a munka törvénykönyvének tervezetéről kérdezi a miniszterelnököt.
   
Mesterházy Attila azt mondta: mára egyértelművé vált, hogy Orbán Viktor "egy nullát tévedett a megszorítások mértékével kapcsolatban, hiszen az idei és a jövő évben független elemzők számításai szerint ezermilliárdos nagyságrendű megszorításra kell felkészülnie a magyar lakosságnak".
   
A szocialista párt elnöke szerint ennek oka nemcsak a nemzetközi gazdasági válság, hozzájárult a kormány egykulcsos adóra épülő "dilettáns gazdaságpolitikájának" kudarca is, amely miatt Magyarország sérülékenyebb lett. Mint mondta, tudatos károkozásnak, rombolásnak tekintik, hogy a kormány "rögeszmésen ragaszkodik" ahhoz a gazdaságpolitikához, amely "liberális, konzervatív és baloldali közgazdászok szerint is megbukott".
   
Ezzel összefüggésben elmondta, hogy az MSZP ismét beterjeszti a parlamentnek a kétkulcsos adórendszerre és a munkát terhelő járulékterhek csökkentésére vonatkozó javaslatát.
   
Mesterházy Attila emellett arra szólította fel a kormányt, hogy költségvetési és törvényi eszközökkel ösztönözze a foglalkoztatás bővítését, a munkanélküliség csökkentését. Ehhez az MSZP azt tartja szükségesnek, hogy a közmunkaprogramok ismét nyolc órában adjanak munkát az állástalanoknak, valamint sürgetik azt is, hogy a kabinet vonja vissza a munka törvénykönyvének tervezetét.
   
Az MSZP-elnök beszámolt arról is, hogy - Gúr Nándorral, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság szocialista elnökével - levelet írt Orbán Viktornak. Ebben a munka törvénykönyvének tervezetével összefüggésben azt kérdezik a miniszterelnöktől, egyetért-e azzal, hogy jövőre munkavállalók százezrei több munkáért ugyanannyi vagy kevesebb bért vigyenek haza, mint az idén, mert elveszik, illetve csökkentik a műszakpótlékukat.

Rákérdeznek arra is, egyetért-e a miniszterelnök a szabadságolási idő csökkentésével, illetve az elbocsátási szabályok megváltoztatásával, amelyek miatt "a munkáltatók indoklás nélkül és méltánytalanul alacsony kompenzáció mellett küldhetik el dolgozóikat".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.