Az MSZP vádol és tiltakozik

A bírák megfélemlítésén dolgozik a Fidesz?

Az MSZP szerint a Fidesz politikai nyomást gyakorol a bíróságokra, ami ellen az ellenzéki párt tiltakozik.

2011.07.08 15:09MTI

Bárándy Gergely, az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának tagja közleményében azt írta, hogy "a kormánypártok, egyik propagandaújságukon, a Magyar Nemzeten keresztül akarják megfélemlíteni azokat a bírákat, akik nekik nem tetsző döntéseket hoznak".
   
"A titkosszolgálati vezetők ügyében a bíró nem tett eleget a Fidesz ügyészsége indítványának, ezért azonnal személyében támadják őt és elfogultsággal vádolják meg. A cél elérése érdekében bevetnek egy volt miniszterelnököt is, aki szintén a bíróság döntését támadja. Az időzítés önmagáért beszél" - közölte Bárándy Gergely, hozzátéve: a másodfokú bíróságnak most kell döntenie abban, hogy helyben hagyja-e az elsőfokú, szabadlábra helyező végzéseket.
   
Szerinte az ilyen "antidemokratikus kormányzati önkény miatt éri Magyarországot az a szégyen, hogy - az unióban eddig példa nélküli módon - az általános demokrácia deficit miatt vizsgálódnak az Európa Tanács raportőrei hazánkban".
   
A Magyar Nemzet keddi számában egyebek között arról írt, Boross Péter volt kormányfő szánalmasnak nevezte, hogy - mint fogalmazott - a hazaárulással is felérő kémkedés gyanúja ellenére a bíróság nem látta indokoltnak a terheltek előzetes letartóztatásba helyezését.

A korábban a titkosszolgálatokat is irányító politikus a lapnak úgy fogalmazott: "ezt az abszurd és zavaros ügyet nem lehet jóízűen kommentálni, azonban igazolja azt a régóta hangoztatott álláspontomat, hogy az ügyészséget, mint a végrehajtó hatalom egyetlen kívülálló részét, a történelmi gyakorlatnak megfelelően a kormány felügyelete alá kell helyezni.

Valamelyik hatóság, a katonai ügyészség vagy a bíróság hibázott, és a kormánynak az is feladata, hogy elejét vegye a hasonló helyzetek kialakulásának, amely mellett teljesen eltörpül, hogy az ügynek milyen társadalmi hatásai vannak, vagy miként érinti az a nemzetbiztonsági szolgálatok állományát."
   
Szerinte egy olyan súlyú ügyben, amelyben a volt titokminiszter mellett a polgári elhárítás korábbi vezetőit is a hazájuk elleni kémkedéssel gyanúsítják, a kezdetektől nélkülözhetetlen a kormányzati felügyelet, és amíg az ügyészség független a kabinettől, addig nem tudja elejét venni, hogy az ország ilyen helyzetbe kerüljön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.