A jogosultak fele elmenne szavazni

Baloldali fordulat: az MSZP gyengül, az LMP erősödik

A Századvég június végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint átrendeződés jelei érzékelhetők a pártpolitikai térben: az LMP erősödik, az MSZP támogatottsága pedig gyengül a teljes népességben.

2011.07.07 10:02ma.hu - Századvég

Az LMP mára több fontos választói csoportban megelőzi a szocialistákat, többek között Budapesten is.

2011 június végén a választókorúak 50%-a nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson.

A politikai mezőben továbbra is szűkülési folyamat érzékelhető, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya. Jelenleg a megkérdezettek 38%-a tartozik ebbe a körbe.

A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 33%, az MSZP ebben a körben 10%-on áll. Az LMP és  Jobbik támogatottsága egyaránt 8%. Az LMP támogatottsága emelkedett a megelőző hónapokhoz képest.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzópártok jelenleg 54 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 14 százaléka adná voksát a Jobbikra, 10 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe. Az LMP ebben környezetben is növekedett.

Az adatok átrendeződésre utalhatnak a politikai baloldalon, ugyanis az LMP több fontos területi /demográfiai csoportban is átvette az MSZP korábbi pozícióját. Egyértelműen vezet Budapesten és a 40 év alatti korosztályokban a szocialistákkal szemben.

A fővárosban a teljes népesség 19%-a támogatja az LMP-t, még mindössze 11% az MSZP-t.

A 18-29 éves korosztályban az LMP 23, a szocialisták 3%-on állnak, 30-39 éves csoport esetében pedig a két mutató 10, illetve 4%.

Századvég

 

Századvég

 

Századvég

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.