Az MSZP 16 százalékon eszi a kefét

Századvég: a Fidesz stabilan őrzi vezető helyét

A Fidesz továbbra is stabilan őrzi vezető helyét a pártok népszerűségi listáján; a legnagyobb ellenzéki párt az összes megkérdezett körében 33 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg az MSZP 16 százalékos eredményt érne el egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választóközönségen belül - derül ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából, amelynek összefoglalóját kedden juttatták el az MTI-hez.

2010.01.26 15:54MTI

A felmérés szerint a kisebb pártok közül csak a Jobbik érné el az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt.

Mint írták, a biztos szavazó pártválasztók körében még inkább megmutatkozik a legnagyobb ellenzéki párt tetemes előnye. Ezen a bázison belül a Fidesz 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a jelenlegi kormánypárt 23 százalékos támogatottságával szemben.

A harmadik legerősebb politikai erő továbbra is a Jobbik (10 százalék), ennél jóval kisebb támogatottságot tudhat maga mögött az MDF (4 százalék), az LMP (2 százalék), valamint az SZDSZ (1 százalék) - olvasható.

A felmérés szerint a megkérdezettek legnagyobb arányban, 34 százalékuk, Orbán Viktort (Fidesz) választanák miniszterelnöknek, míg Mesterházy Attilát (MSZP) 13, Bokros Lajost (MDF) pedig 12 százalékuk látná csak szívesen a kormányfői székben. Vona Gábor (Jobbik) miniszterelnökségét a megkérdezettek 4 százaléka támogatja. "Az erőviszonyokat jól szemlélteti, hogy a három jelölt együttes támogatási aránya sem éri el Orbánét" - írták.

A magukat jobboldalinak valló válaszadók több mint háromnegyede (78 százalék) Orbán Viktort látná legszívesebben miniszterelnöknek, míg 7 százaléka Vona Gábor mellett teszi le a voksát. Csupán 2 százaléknyian vannak azok a jobboldali elkötelezettek, akik Bokros Lajost látnák szívesen kormányfőnek.

Mesterházy Attila kormányalakítását egyetlen jobboldali elkötelezettségű válaszadó sem támogatja -
olvasható. Az önmagukat centrumhoz közelállónak vallók közül 27 százaléknyian támogatják Orbán Viktor, 17 százaléknyian Bokros Lajos és 10 százaléknyian Mesterházy Attila miniszterelnökségét. Vona Gábort 3 százalékuk látná szívesen kormányfőnek.

A magukat baloldalinak valló válaszadók esetében a legnagyobb támogatottsággal (42 százalék) az MSZP miniszterelnök-jelöltje bír, de minden ötödik baloldali elkötelezettségű válaszadó (21 százalék) Bokros Lajost szeretné kormányfőnek. Orbán Viktorra a magukat baloldali szavazóknak tekintők 8, míg Vona Gáborra 1 százaléka tenné "voksát" - írták.

A felmérés szerint a baloldali politikai elkötelezettséggel rendelkező válaszadók ugyanakkor több mint egynegyede (28 százalék) nem tudta megnevezni, hogy kit látna legszívesebben a miniszterelnöki székben. A Századvég Alapítvány a kormányfőjelöltek imázs-vizsgálatát is elvégezte, amely szerint "Orbán Viktorról minden tekintetben jóval pozitívabb képet festenek a magyar választók, mint politikai riválisairól".

Mint írták, Mesterházy jelölésével a felmérés tanúsága szerint a szocialisták még a baloldali szavazók között is hátrányos helyzetbe hozták magukat. "Az MSZP törzsszavazói között vannak ugyanis a legtöbben olyanok, akik elégedetlenek saját jelöltjükkel".

A Századvég a Kóddal közös választáskutatási programja keretében a kérdőíves közvélemény-kutatást január 4. és 10. között végezte, amelynek során 1.000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.