Az MSZP az önkéntes pénztárakért aggódik

Jön az egységes nemzeti pénztár?

Az MSZP szerint a kormány egységes nemzeti pénztárt hozna létre a kormánytisztviselőknek, köztisztviselőknek és állami alkalmazottaknak, s ez kasztosodáshoz, illetve több önkéntes egészségpénztár megszűnéséhez vezethet.

2011.07.06 15:41MTI

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján egy levelet ismertetett, amelyet Horváth Gergely Domokos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója májusban írt önkéntes pénztárak vezetőinek.
Eszerint a kormány egy úgynevezett nemzeti pénztár létrehozására készül, amely "magas színvonalú szolgáltatásaival reális alternatívát jelenthet" a piaci környezetben működő versenytársakhoz - banki, biztosítói hátterű pénztárakhoz - képest, egyszersmind "vonzó csatlakozási lehetőséget" biztosíthat a kormánytisztviselőknek, a köztisztviselőknek, a közalkalmazottaknak és az állami tulajdonú vállalatok munkavállalóinak.
   
A szocialista politikus szerint ez a gyakorlatban több olyan önkéntes egészségpénztár megszűnéséhez vezetne, amelyeknek állami alkalmazottak nagy számban a tagjai. Példaként a Honvéd Egészségpénztárt említette.
   
Ráadásul - mondta Korózs Lajos - a javaslat olyan intézményt hozna létre, amely "az elithez tartozóknak" közpénzből magasabb szintű ellátást biztosítana, mint amilyenben a többiek részesülnek. A szocialisták szerint ez kasztosodáshoz, "nómenklatúra alapú" egészségügyi ellátáshoz vezet, ezért elfogadhatatlan.
   
Az MSZP-s politikus hozzátette: értesülésük szerint e terv miatt távozott a Nemzetgazdasági Minisztérium társadalombiztosítási főosztályának vezetője.
   
Korózs Lajos tájékoztatóján bírálta a Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról szóló előterjesztést is, amely hírek szerint az egyéni nyugdíjjárulék mértékét a duplájára - tízről húsz százalékra - növelné. Véleménye szerint a koncepció nem vázol fel járulékpolitikát, nem ismerteti az özvegyi és az árvaellátás, valamint a rokkantnyugdíjak jövőbeni sorsát, a nyugdíjszámítás változásainak hatását, miközben szerzett jogok visszamenőleges elvonásának lehetőségét alapozza meg.
   
Az MSZP-s képviselő szerint az előterjesztés pénzt vonna ki a szociális rendszerből, ami komoly megtakarítást nem eredményezne, viszont egyéni és családi tragédiákhoz vezethet, például a nyugdíj melletti foglalkoztatás tervezett tilalma miatt.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.