A párt szerint a hiány újratermelődik

MSZP: a nagy betakarítás után a kormány gondoljon a jövőre is!

Katona Tamás közleményében azt írja: a két jövedelemadó-kulcsos rendszerre való visszatérést, a családi pótlék emelését, a napi nyolcórás foglalkoztatást biztosító közmunkaprogram visszaállítását, a munkahelyteremtést elősegítő járulékcsökkentést, a válságadók kivonását és az alapvető fogyasztási cikkek kedvezményes áfakulcsának bevezetését szorgalmazza az MSZP.

2011.07.06 14:59MTI

Itt az idő, hogy a kormány a nagy betakarítás után ne csak a jelenre, hanem az igazságosan fenntartható jövőre is gondoljon.
   
A szocialista párt elnökségi tagja kitér arra, hogy a kormány - a rendszerváltás óta először - deficitesből szufficitesbe fordította a magyar államháztartást.

A soha nem látott költségvetési többletnek azonban beláthatatlan következményei lesznek - folytatja az ellenzéki politikus, aki szerint a "családi ezüst" elherdálásával feltöltött 2011-es büdzsé a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása nélkül már ma tarthatatlan lenne, de a "nagy betakarítás" miatt halogatott strukturális átalakítások a jelenlegi gazdasági feltételek mellett idővel bizonyosan újratermelik a hiányt.
   
A KSH adatai szerint a mintegy 3000 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári megtakarítás betakarítása nélkül az idei költségvetés legalább 6,6 százalékra rúgna - értékeli.
   
A "gigahiány" szerinte elsősorban a januárban bevezetett "torz", a tehetőseknek kedvező adórendszerre, valamint az állami bürokrácia növekvő költségeire vezethető vissza; "cserébe" a kormány jelentősen csökkentette a szociális kiadásokat és olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek révén májusban 15 ezerrel több álláskeresőt tartottak nyilván, mint egy évvel korábban, a gazdasági növekedés pedig nemhogy a Matolcsy György által álmodott 4-6 százalékot, de a kormány által várt 3 százalékot sem éri majd el.
   
A gazdaság beindulásától várt költségvetési többletbevételek elmaradása, a küszöbön álló újabb szociális megszorításokkal megspékelve azonban lehetetlen helyzetbe hozhatja azon százezreket, akik már ma is az ország leghátrányosabb helyzetű állampolgárainak sorát gazdagítják - közli Katona Tamás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.