Erősen megnövekszik

Több-kevesebb napsütés: nem múlik a felhő a nyár fölül

Vasárnap napközben a több-kevesebb napsütés mellett a Dunántúlon gyakran, keleten időnként erősen megnövekszik a felhőzet.

2011.06.26 08:45idokep.hu

A Dunántúlon elszórtan, keleten csak néhol alakulhat ki kisebb eső, zápor. Időnként megélénkül, az északnyugati szél, helyenként azonban egy-egy erős lökés is kísérheti. A maximumok 19 és 24°C között várhatóak.

Hétfőn hajnalban országszerte kevés felhőre, csapadékmentes időre számíthatunk. Az északi szelet főként a Tiszántúlon és nyugaton kísérheti időnként egy-egy élénkebb lökés, máshol mérsékelt marad a légmozgás. 9 és 14°C közé süllyed a hőmérő higanyszála. Napközben a többórás napsütés mellett csak időnként növekszik meg a felhőzet, legfeljebb a Duna-Tisza közén alakulhat ki néhol egy-egy futó zápor. Élénk, főként a Tiszántúlon időnként erős lökések kísérhetik az északi szelet. A legmagasabb hőmérséklet 22 és 27°C között alakul.

A jelenlegi számítások szerint a folytatásban marad a változékony idő, kedden és szerdán is keleten több felhővel,főként itt szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Kedden még gyakran megélénkül a szél. Csütörtökön újabb hidegfront éri el térségünket. Útját megerősödő szél és záporok, zivatarok kísérhetik.

Balatoni előrejelzés

Vasárnap eleinte gyakran, a délutáni órák második felétől már csak időnként növekszik meg a felhőzet, főként ekkor valószínű napsütés. Szórványosan kisebb eső, zápor is kialakulhat. Gyakran kísérhetik élénk lökések az északnyugati szelet. A délutáni órákban 21-22°C valószínű. A Balaton vize Siófoknál 20°C-os, a Velencei-tó 22°C-os.

Orvosmeteorológia

Egész hétvégén gyenge hidegfronti hatás érvényesül majd. Ez reumatikus panaszokat, ízületi fájdalmakat és vérnyomás-ingadozást eredményezhet, az élénk szél pedig fejfájást idézhet elő. Az utakon érdemes a szokottnál nagyobb követési távolságot tartani a tompult reflexek miatt. A hőmérséklet és a napsütéses órák száma jelentősen visszaesik, de az UV-védelemről így sem szabad megfeledkezni a szabadban.

Forrás: Webbeteg

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap főként a Dunántúlon alakulhat ki szórványosan eső, zápor. Csapadék környezetében nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak. Az időnként megerősödő szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A naposabb keleti tájakon érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Felhőkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.