Több órás napsütés

Megjött a kánikula - péntekig marad

Szerdán napközben országszerte több órás napsütésre számíthatunk, csupán északon, északkeleten lehet időnként gomolyfelhős az ég, de zápor vagy zivatar legfeljebb néhol alakulhat ki. Időnként megélénkül a déli, délnyugati szél.

2011.06.22 08:03idokep.hu

29 és 33°C között alakulnak a csúcshőmérsékletek.

Csütörtök hajnalban általában kevés felhőre, derült időre számíthatunk, ugyanakkor északnyugaton egy térségünket megközelítő hidegfront hatására már időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, és már zápor, zivatar is kialakulhat. Itt északnyugatira fordul és megerősödik, máshol az országban mérséklet marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 15 és 20°C között alakul. Napközben főként északon és nyugaton növekszik meg gyakran erősen a felhőzet, a több napsütés délen és keleten várható. Főként az északi területeken alakul ki szórványosan zápor, zivatar.

A Dunántúlon az északnyugati, máshol a nyugati, délnyugati szelet kísérhetik élénk, időnként erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúl északi felén 24 és 28, máshol 28 és 32°C között alakul. Pénteken megerősödő széllel, záporokkal, zivatarokkal hidegfront vonul át hazánk fölött.

A front mögött a hétvégén mérsékelt felmelegedés várható egyre több napsütéssel és továbbra is élénk széllel.

Balatoni előrejelzés

Szerdán túlnyomóan napos, derült, igazi strandidőre számíthatunk. A déli, délnyugati szelet időnként élénk lökések kísérhetik. Délután 30-31°C körüli hőmérsékletekre van kilátás. A Balaton vize Siófoknál 23°C-os, a Velencei-tó szintén 23°C-os.

Orvosmeteorológia

Szerdán továbbra is érezhető marad a melegfront hatása. A hőmérséklet és a napsütéses órák száma nő, a kánikula bágyasztóvá válik. A figyelemkoncentráció csökken, a reflexidő hosszabb lesz, ezért érdemes a szokásosnál is jobban figyelni a közlekedés során. Túl kevés folyadék fogyasztása fejfájáshoz vezethet, így kiemelt fontosságú a megfelelő mennyiség bevitele.

A mozgás is segít a tompultság leküzdésében.

Forrás: Webbeteg

Közlekedésmeteorológia

Szerdán túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk, érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk, illetve a melegre való tekintettel gondoskodjunk a megfelelő folyadék-bevitelről. Legfeljebb északon, északkeleten alakulhat ki néhol kis eséllyel egy-egy zápor vagy zivatar, melynek környezetében átmenetileg nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak. Az időnként megélénkülő szél kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 23. héten a hét első fele az esős idő következtében az előző hetihez hasonlóan alacsonyabb napi átlagértékekkel volt jellemezhető, péntektől emelkedett a pollenterhelés.

A legmagasabb terhelés Pesten és Mosdóson volt, a legalacsonyabb Tatabányán és Egerben. Ezen a héten a pázsitfűfélék és a csalánfélék közel egyforma erősségű pollenszórása jelentette a legnagyobb terhelést, csúcsidőszakában volt a szelídgesztenye és a hárs virágzása, fokozatosan emelkedett a libatopfélék és az ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja, tovább csökkent a fenyőféléké, a bodzáé és a bálványfáé, továbbra is jelen van a levegőben az útifű és a lórom virágpora. Heti összpollenszám alapján ezen a héten is még a pázsitfűfélék virágporából regisztrálták a legtöbbet a csapdákban, azonban országosan már egyre kevesebb napon és heti összesítésben egyre kevesebb állomáson. Napi koncentrációja főleg hét végén országszerte magas, nagyon magas szintet ért el, csak Salgótarjánban és Tatabányán nem haladta meg a közepes szintet. Egyre több napon és egyre több városban monitorozták a pázsitfűféléknél is magasabb koncentrációban a csalánfélék pollenszemeit – a hét nagy részében országszerte tüneteket okozó mennyiségben voltak jelen a csapdákban, Mosdóson, Szekszárdon és Győrött pedig a hét második felében koncentrációjuk a magas szintet is elérte.

Folyamatosan jelen van a levegőben az útifű és a lórom virágpora – bár koncentrációjuk kis mértékben csökkent, több helyen is tüneteket okozó mennyiségben voltak jelen a csapdákban.

A héten tetőzött a hárs és a szelídgesztenye pollenszórása – utóbbinak virágporából Zalaegerszegen, előbbiéből több városban is mértek közepes szintet. Tovább csökkent a fenyőfélék virágporának mennyisége – már csak a hét első napjaiban és csak 5 városban érte el a közepes szintet. Csökkent a bálványfa és a bodza pollenkoncentrációja is – néhány állomáson még regisztráltak tüneteket okozó szintet. Jelentősen emelkedett a kültéri allergén gombaelemek koncentrációja – 4 város kivételével országszerte nagyon magas szintet mértek.

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.