Hoffmann Rózsa határozott ígéretet tett

Fennmaradhat a Nyugat-magyarországi Egyetem

A történelmi hagyományokkal rendelkező, komoly eredményeket felmutató Nyugat-magyarországi Egyetem további működésére tett határozott ígéretet Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az universitas központi tanévzáró ünnepségén pénteken Sopronban.

2011.06.24 17:23MTI

A politikus azt mondta, hogy a Nyugat-Magyarországon működő két egyetem - a soproni központú nyugat-magyarországi és a győri Széchenyi egyetem - belső szerkezetében ugyanakkor várhatóak változások, tekintettel arra, hogy országszerte csökkentik a felvételi keretszámot, és módosítani akarják azt a szétaprózott képzési szerkezetet, amely "a legnagyobb kártétele a felsőoktatásnak".
   
A Nyugat-Magyarország területén működő két egyetem önállóságával kapcsolatos kérdésre az államtitkár az ünnepség után hangsúlyozta, hogy még nem értek a tárgyalássorozat végére, amelyet ebben a tárgykörben az érdekeltekkel folytatnak. Orbán Viktor miniszterelnökkel július folyamán ismét átbeszélik a felsőoktatási törvényt, "és az őszi törvényalkotásban nyilvánvalóvá válik, hogy mi lesz" - mondta.
   
Ünnepi köszöntőjében az államtitkár kijelentette, hogy számítanak az egyetem munkájára, amely a korábbi szakegyetemből mára regionális egyetemmé, universitássá alakult, és beleilleszkedett a nemzetközi felsőoktatási rendszerbe.
   
Faragó Sándor rektor az elmúlt tanév összegzéseként kiemelte, hogy a hallgatók több mint 200 szakon tanulhatnak. A tanév folyamán több mint 3.800-an záróvizsgáztak és 2.314-en kaptak, vagy kapnak kézhez diplomát, ők teljesítették nyelvvizsga-kötelezettségüket is.

A Nyugat-magyarországi Egyetem arra törekszik, hogy jól képzett szakembereket képezzen, akik versenyképesek a munkaerőpiacon. A fejlesztésekről egyebek között elmondta, hogy a 2009/2010-es tanévben 9,1 milliárd forintot nyertek el pályázatok útján. Ennek az óriási összegnek több mint a felét beruházásokra, a fennmaradt részt kutatásra és képzésekre fordították.
   
A tanévzáró ünnepségen az egyetem díszpolgári címét adományozták Lászlófy Pál Istvánnak, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége alapító és örökös tiszteletbeli elnökének a Kárpát-medencei magyar nyelvű közoktatás megmaradásáért folytatott tevékenysége és a soproni központú egyetem érdekében kifejtett több évtizedes munkája elismeréseként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.