Nem kell a VW a Porschénak

A Porsche nem kér a Volkswagen háromnegyedéből

Egyelőre nagyon távoli lehetőségnek nevezte, és egyúttal cáfolta is a Porsche autógyár azt a sajtójelentést, hogy 75 százalékosra akarná növelni tőkerészesedését a Volkswagen csoportban. Egyelőre a többségi részesedés a cél, mondták.

2008.03.11 08:15MTI

A sportkocsikat gyártó Porschénak most valamivel 30 százalékot meghaladó tulajdonrésze van, ezzel a legnagyobb egyedik részvényes.

A VW második számú részvényese Alsó-Szászország tartományi kormánya, amely a szavazati jogok több mint 20,7 százalékát birtokolja. A részvényesi struktúra alapján meglehetősen valószínűtlen, hogy a Porsche a 75 százalékot is meg tudná szerezni.

Egy korábbi német törvény szerint a VW-ban senki nem birtokolhatott 20 százaléknál nagyobb részvényesi szavazati jogot. Az EU bizottsága ezt a törvényt a szabad tőkeáramlás elvét sértőnek ítélte, bíróságon megtámadta, és az Európai Bíróság helyt adott a bizottság álláspontjának.

A Porsche a tavaly nyáron befejezett felvásárlás-sorozattal növelte 30,97 százalékra VW-részesedését, ez az alsó-szászországi részesedéssel együtt 51,72 százalék, vagyis is meg tudják akadályozni "családon" kívüliek érdemleges behatolását a Volkswagenbe.

A Porsche tavaly júliusban 10 milliárd eurós hitelkeretet kötött le arra az esetre, ha később folytatnia kellene a felvásárlást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.