A Skoda Octavia az eladási toplista élén

Magyarország és Románia az autópiac legnagyobb vesztesei

2010 első negyedévében 12.4%-ot esett a közép-kelet európai új autó piac.Magyarország (-54.8%) és Románia (-43.8%) a legnagyobb vesztesek.Csehország produkált egyedül növekedést (26.6%) a régióban.

2010.05.03 15:40ma.hu

A tavalyi évben tapasztalt meredek zuhanást követően a JATO Dynamics legfrissebb régiós beszámolója szerint továbbra is negatív a növekedési mutató (-12.4%) a közép-kelet európai új autó piacokon az idei első negyedév adatai alapján.

Egyedül a cseheknek sikerült megfordítaniuk a negatív trendet az elmúlt negyedévben. A 26.6%-os eladásnövekedést produkáló cseh piac szerencséjét szinte kizárólag egyedül nemzeti hősük, a Skoda Octavia szállította.

A modell nemcsak csehországban győzedelmeskedett, de az egész régióban listavezető. A 2009-es trendet követve, a tömegmárkák egy kivétellel mind csökkenő eladásokat mutattak régiószerte 2010 első negyedévében is.

Ez részben a továbbgyűrűző gazdasági válságnak és az emelkedő adóterheknek tudható be, másrészt viszont a Nyugat-európában oly népszerű és eredményes ösztönző programok (roncs-beszámítási akciók) hiánya is távoltartotta az érdeklődőket a helyi márkakereskedésektől.

Régiós összefoglaló

Kevesebb, mint 200,000 új autó talált gazdára a közép-kelet-európai régióban 2010 első negyedévében, ami 12.4%-os csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest (2009 első negyedév: 225,902 db).

A legtöbb piacon kétszámjegyű a csökkenés, ám ezek közül is Magyarország a negatív rekorder (-54.8%), majd Románia (-43.8%) következik.

Ez a két piac összesen több mint 25,000 db új autóval regisztrált kevesebbet az idei év első három hónapjában, mint 2009 azonos időszakában.

Ez a szám sajnos messze meghaladja az egyébként igen pozitívnak ítélt szerbiában realizált növekedést (+60.7%).

“Közép-kelet Európa, mint az európai új autó piac motorjaként történő megítélése mára már csak egy távoli emlék maradt, ahogy a régió új autó piaca továbbra is a válság fogságában vergődik, “ mondja David Di Girolamo, a JATO Consult vezetője.

Márkák teljesítménye

Az vizsgált időszak csekélyke jó eredményeit a régióban szinte kizárólag a Skoda generálta, azt is a hazai piacán, Csehországban.

A többi vezető márka eladási számai viszont tovább csökkentek. A Fiat, aki 2009-ben még erősen teljesített, az idei év első negyedében 6.1%-os volumenesést szenvedett a régióban.

A Peugeot bekerült a top 10-es lista kilencedik helyére, mely előrelépését inkább a többi versenyző nagyobb mértékben gyengülő teljesítményének köszönhette, mintsem a saját eredményeinek (-16.5%).

Modellek teljesítménye

Továbbra is a Skoda Octavia a régió vezető auto modellje, őt követi most igencsak nagy különbséggel (6,766 db-bal) lemaradva a Fabia, akit az Octvia a tavalyi év első negyedében mindössze 509 db-bal előzött meg.

38%-os volumen növekedést produkálva összességében az Octavia volt a top 10-es lista legeredményesebb játékosa 2010 első negyedévében, sikerét nagyrészt a flottavásárlók visszatérésének köszönhetően.

A volumenmodellek közül a legnagyobb vesztes a Kia C’eed volt, mely modell 2009 első negyedévében még az ötödik volt a toplistán, az idénre viszont már csak utolsóként kvalifikált a tabellán.

Ennek a visszaesésnek eredményeképpen a Kia, mint márka viszont lecsúszott a top tízes listáról.

David Di Girolamo a következőképpen összegzi az adatokat:

“Az autógyártókat igen fájdalmasan érinti régió gyenge teljesítménye. Az igazi kérdés az, hogy vajon mikor szerzi vissza a régió a korábbi lendületét és az új lendület milyen hosszútávon is tartható új autó eladási számokat eredményez majd?”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.