Rendbe jön az amerikai gazdaság

Az amerikai autópiacon ismét népszerűek a kisteherautók

Az amerikai gazdaság magára találásának a jele, hogy az autópiacon ismét népszerűek a kisteherautók - írta a hétfői The Wall Street Journal.

2010.04.05 19:46MTI

Az üzleti lap szerint az autóeladások egészséges márciusi adatai között megbújt egy olyan adat, amely az egész gazdaság állapotára nézve jelzésértékű: a nyitott rakterű kisteherautók forgalma túlteljesítette a többi kategória eredményét. Ez a mutató ugyanis azt tükrözi, hogy visszatért egy meghatározó piaci szegmens, a kisvállalkozások optimizmusa a gazdasági helyzetet illetően.

A kisteherautókat 75 százalékban ilyen cégek vásárolják.

Ez az adat sokkal jobban mutatja, hogy az amerikai gazdaság rendbe jön, mint a fogyasztói költekezések növekedése, ugyanis olyan vásárlókról van szó, akik munkaadók - mutatott rá Jesse Toprak, a TrueCar piackutató cég alelnöke. A kisteherautók forgalmának élénkülése különösen kedvező hír a detroiti gyártóknak, amelyek palettáján máig ez a legnagyobb profitot termelő kategória.

A Ford F-sorozatának eladásai - korábban évtizedeken át ez volt az egyik legkeresettebb jármű az Egyesült Államokban - márciusban 30 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest. A General Motors két hasonló modellje, a Chevy Silverado és a GMC Sierra is jelentős, 27, illetve 22 százalékos növekedést mutatott. Még a piacon kisebb szerepet játszó Toyota Tundra eladásai is javultak. A gazdasági recesszió miatt a kisteherautók eladásai tavaly jelentősen visszaestek, a kiscégek a bizonytalan kilátások miatt elhalasztották járművásárlásaikat.

A kategória még januárban és februárban is fél százalékos esést mutatott, amikor pedig az autóeladások már 13 százalékkal növekedtek. A kisteherautók forgalma a 90-es évek közepén az összes autóeladás 15 százalékát tette ki. Ez a válság miatt 10 százalék alá szorult, majd most márciusban 11,5 százalékra kapaszkodott vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.