Ki lesz a négy kerekük

A második félévben kezdődhet az autópiac talpra állása

A magyar piacon a vásárlóerő alapján évente 120-150 ezer új gépkocsit lehet eladni, amit várhatóan 2012-2013-ban érhető el újra, de már az idei év második felében érezhető lesz a fellendülés.

2010.04.26 08:34Napi Gazdaság

Ezt nyilatkozta a Napi Gazdaság hétfői számában Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) társelnöke. Havi átlagban 4,5-6 ezer darab eladását várja az egyesület a flottapiac helyreállásával és a korábban halasztott vásárlások teljesülésével.

A finanszírozás átalakul, a hitelintézetek a forintalapú pénzügyi lízing felé terelhetik az ügyfeleket. A 20 százalékos önerős finanszírozás reálisan működhet - mondta a lapnak az MGE társelnöke.

A körültekintő hitelezésről szóló kormányrendelet Erdélyi Péter szerint eddig nem befolyásolta mérhető módon sem a finanszírozási igényt, sem a hajlandóságot. A lízing korai lezárási díját mérsékelték nulla és egy százalék közé, ami átkötési hullámot indíthat el, de ettől a kereskedők nem adnak el több autót. Az egyesület továbbra is szorgalmazza a roncsprémium programot a válság enyhítése érdekében. Arra a kérdésre, hogy az adórendszer mennyiben hátráltatja az ágazat talpra állását az MGE társelnöke azt mondta, hogy túl sokféle adó terheli, és már az egyszerűsítés és átláthatóság is sokat segítne.

A regisztrációs adónak az volt a nagy előnye, hogy megvédte a magyar piacot a roncsimporttól. Hátránya viszont a túlzottan magas felső határ - vélekedett Erdélyi Péter.

Az MGE 1,2 millió forint felső plafont javasolt. A csökkentett regisztrációs adóval Magyarországon vásárolják a gépkocsit és az áfát is itt, és nem külföldön szednék be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.