Újabb dobás a Tatától

Tata Air: sűrített levegős kocsi Indiából

A Nano éppen csak megjelent, és már minden miniautót hozzá mérünk. A Tata vezetői büszke mosollyal dőlhetnének kis időre hátra: szinte a semmiből tényező lettek. Erre a lazsálás helyett újabb nagy dobással készülnek: sűrített levegővel hajtott kocsival.

2008.02.15 15:30ma.hu

Újabb hírrel sokkolta a paicot a Jaguar és Land Rover újdonsült tulajdonosa: még ki sem hevertük a Nanot, most egy abszolút környezetbarát motor bevezetésének ötletével álltak elő. A gépet sűrített levegő hajtja - augusztusban már hatezer darabot, tehát ez nem az indiai humor megnyilvánulása.

A motort egy francia mérnök, bizonyos Guy Nègre találta ki, aki korábban a Forma 1-ben is kamatoztatta tudását. Tíz éve csiszolgatta az ötletet, ami most már hamarosan megvalósul. A Tata lelkesen lecsapott az ötletre, és Indiában meg is kezdi a forgalmazást. Az ötüléses levegőhajtású elkészült, a CityCAT névre hallgat, 350 kilót nyom, legfeljebb 113 km/h sebességre képes. Üzemeltetése fillérekből megoldható: egy feltöltéssel kétszáz kilométert képes megtenni, a feltöltéshez szükséges energiát a hálózatból veszi: otthon négy óra alatt töltődik fel, speciális kútnál ehhez három perc is elég.

Az új kocsihoz több mint harminc szabadalom kötődik, és egy komoly kritika: az üzemanyagot az alvázba épített, 340 literes, szénszálas múanyagból készült tartályban tárolják, ez többek szerint veszélyes. A fejlesztők szerint nem: legrosszabb esetben nagy durranással szökik el a levegő...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.