Dübörög? Nem dübörög?

Versenykorlátozó mentességek az uniós gépjárműpiacon 2013-ig

A gépjármű szektorban a tervezett csoportmentességi rendelet szerint 2013-ig fennmaradhatnának a versenykorlátozásra vonatkozó mentességek, az Európai Bizottság csak a szervizek és a pótalkatrészek piacán vezetne be változásokat - mondta el Tóth János, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda versenyjogi szakértője az MTI-nek.

2009.10.18 09:13MTI

A szakértő kiemelte: a gazdasági válság miatt nem várható olyan reform jellegű újítás az új csoportmentességi rendelettől, mint amit a jelenleg érvényben lévő szabályozás jelentett 2002-ben. A hatályos rendelet 2010. május 31-én veszti érvényét, azonban úgy tűnik, az újautó-értékesítés területén nem hoz változást az új szabályozás, egészen 2013-ig.

Az Európai Bizottság (EB) tervezett rendelete azonban alaposan megváltoztathatja az erőviszonyokat a szervizelés és a pótalkatrészek gyártása és beépítése területén. Tóth János aláhúzta: az új rendelet célja, hogy a független javítóműhelyeknek is lehetőségük legyen belépni a szervizelési piacra, ne csak a gyártók által kiválasztott márkaszervizek kapjanak megbízást. Az EB tervei szerint a gyártók nem válogathatnának a szervizek között, amelyik megfelel a gyár által rögzített szempontoknak, azt ugyanolyan szerviznek kellene tekinteni, mint a márkaszervizeket. Ehhez hozzátartozna az is, hogy a független szervizeknek meg kellene kapniuk ugyanazokat az információkat, mint a márkaszervizeknek. Fontos változtatás lehet az is, hogy nem csak a gyári pótalkatrészeket lehetne beépíteni az autókba ahhoz, hogy a garancia ne vesszen el, hanem a nem márkázott termékeket is.

A jogszabály szerint a gyártóknak kellene bizonyítaniuk, hogy a gépjármű nem gyári alkatrész hibájából romlott el. A csoportmentességi szabályt a jelenlegi rendelet megszűnésekor, 2010 június elsejével kell bevezetnie az Európai Bizottságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.