Érződött az állami ösztönzés

Szeptemberben tovább bővült az európai autópiac

Szeptemberben is érződött a gépkocsivásárlást ösztönző állami programok hatása az európai autópiacon, a forgalomba helyezett új autók száma 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte csütörtökön az európai autógyártók szövetsége (ACEA).

2009.10.15 12:16MTI

A jelentés szerint összesen 1.388.136 új gépkocsi kapott rendszámot szeptemberben. A piac már a negyedik egymást követő hónapban bővült. A nagy visszaesést hozó első öt hónappal együttvéve - január és szeptember között - viszont 6,6 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett kocsik száma az előző év azonos időszakához képest.

Szeptemberben főként azokban az államokban nőtt a frissen regisztrált autók száma, ahol már a vége felé közeledett az úgynevezett roncsprémium program, például Németországban, ahol 21 százalékos növekedést mért az autógyártók szövetsége. A kontinens nyugati és keleti felét éles határ választja ketté. Míg nyugaton tíz éve a legnagyobb mértékben, 9,6 százalékkal bővült az új autók piaca, a kelet-európai uniós tagállamokban tovább folytatódott a visszaesés.

A keleti térség egészében éves szinten 36,4 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba szeptemberben, és bővülést csupán két államban, Lengyelországban (+ 7.9 százalék) és Csehországban (+ 0,5 százalék) regisztráltak az ACEA szakértői, akik azonban nem valamennyi európai országot, hanem a huszonheteket, valamint Izlandot, Liechtensteint, Norvégiát és Svájcot vonták be a felmérésbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.