Nemzetközi elismerés a Mazdának

Formatervezési nagydíj a Mazdának Párizsban

A Mazda Motor Corporation elnyerte a nagyrabecsült Grand Prix du Design díjat a 23. Párizsi Nemzetközi Autófesztiválon. Laurens van den Acker, a Mazda Motor Corporation formatervezői részlegének igazgatója a Les Invalides-ben tartott gálaünnepségen vette át az elismerést a Nagare dizájnsorozatért.

2008.02.14 13:30ma.hu

Ez a második alkalom, hogy a Mazda jelentős formatervezési díjat nyert a Párizsi Nemzetközi Autófesztiválon: 2006-ban a Mazda Senku nyerte el a "Legszebb dizájnkoncepció" díjat. A márka egy másik tanulmányát, a Mazda Ryugát a közelmúltban a nagy presztízsű Louis Vuitton Classic 2007 koncepció díjjal jutalmazták.

A dizájn nagydíj a formatervező stúdiók vagy gyártók munkáját, illetve annak az autóiparra gyakorolt hatását ismeri el. "Ez a díj hűen tükrözi a Mazda globális formatervező csapatának kreativitását és kemény munkáját. Az, hogy mindannyiuk nevében átvehetem ezt az elismerést, személyes megtisztelés és siker számomra" - nyilatkozta Laurens van den Acker.

Az elmúlt 16 hónapban a Mazda nemzetközi formatervezői csapata öt olyan koncepcióautót mutatott be, melyek mindegyike egy új formanyelven: a Nagare koncepción alapul. A japán "Nagare" szó azt jelenti; "áramlat", illetve "a mozgás megtestesülése", és a természeti erők - a víz vagy a szél - mozgásából merít ihletet. A különleges felületi kialakításban megnyilvánuló, formával és arányokkal társuló formanyelv újfajta kifejezésmódot kínál a mozgásra. A Mazda Nagare tanulmány felületeit például a geológiai áramlási mintázatok ihlették, míg a Mazda Ryuga a gereblyével elsimított japán kertektől kölcsönözte oldalsó felületét. A Mazda Hakaze tanulmányt a homokdűnék inspirálták, a Taiki a természetes légáramlatokat tükrözi, míg a Mazda Furai egy sportautó formájában jeleníti meg az áramlatokat.

A Párizsi Nemzetközi Autófesztivált évente rendezik meg azzal a céllal, hogy az autóiparban megjelenő szépség és iparművészeti eredmények előtt tisztelegjenek. Az idei rendezvény zsűrije a sportautó-ipar, az építészet, a divat, a formatervezés, a művészetek és a média prominens szereplőiből állt. A zsűri elnöke Jean-Michel Wilmotte építész volt, a tagok között pedig olyan formatervezői és autóipari hírességek szerepeltek, mint Anne Asensio, Alain Prost vagy Hervé Poulain.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.