Nagyobb sebesség, nagyobb veszély?

Ha gyorsabban szabad autózni, több a halott az utakon?

Amikor az amerikai utakon csökkentették az autózás sebességét, már az első évben 17 százalékkal kevesebben haltak meg közlekedési balesetben. A sebességkorlátozás mérséklése óta viszont ismét többen fejezik be életüket autóbaleset következtében - állapította meg egy tudományos vizsgálat, melynek eredményeit az American Journal of Public Health szeptemberi száma közli.

2009.07.25 10:10MTI

Az USA különböző államaiban meglehetősen eltérő sebességgel, de igen gyorsan lehetett vezetni, majd az 1974-es olajembargó okozta üzemanyag-ellátási gondok miatt az Egyesült Államok kormánya kemény kézzel bevezette a Nemzeti Maximális Sebesség Törvényt, mely az egész ország területének valamennyi közútjára, óránként 55 mérföldes (89 km/óra) sebességben szabta meg az autózás maximális tempóját. Lee Friedman, a most megjelenő tanulmány vezető szerzője hangsúlyozza, hogy már a következő esztendőben 17 százalékkal lett kisebb a gépjárműközlekedés okozta halálozás.

Ez Amerika-szerte észlelhető volt, a kedvező hatás pedig éveken keresztül tartott. Az olajembargó megszűnt, és az amerikai kormány 1987-ben hatálytalanította a korábbi törvényt.

Az utazósebesség gyorsan nőtt - habár az egyes államokban különböző gyorsasággal és mértékben -, de mindenfelé fölemelték az engedélyezett maximális sebességhatárt óránként 65 mérföldre (105 km/óra). Azóta sokféle statisztika jelent meg az amerikai közlekedés és a halálozás összefüggéseiről, de ezek általában csak egyes államokra vonatkoztak, kiemelt útvonalakat tárgyaltak, és egész sor, fontos szempontot - a közlekedés mértékét, az autók típusát, a közlekedő személyek vezetési gyakorlatát - nem vettek figyelembe. A most megjelenő tanulmány szerzői egy évtized, 1995-2005 időszakát vizsgálták és szinte, minden lényeges tényezőt igyekeztek számításba venni az egyes államok autóparkjának átlagos életkorától az utak állapotáig. A megengedett sebesség növekedésével párhuzamosan, a közlekedési balesetek miatt életüket vesztő emberek száma könyörtelenül nött.

Számítások szerint a nagyobb sebesség következménye 12.500 halott az amerikai utakon. Ez négyszer annyi, írják a kutatók, mint ahány áldozata szeptember 11-i a terrortámadásoknak volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.