Itt a legendás izomautó egyedi, jubileumi kiadása

Jubileumi Iacocca-Mustang a színen

Negyvenöt évvel azután, hogy a híres üzletember, Lee Iacocca New Yorkban bemutatta a Ford Mustangot, elkészült a legendás izomautó egyedi, jubileumi kiadása.

2009.06.23 08:34autoblog.hu

Az Iacocca Silver 45th Anniversary Edition Ford Mustang Lee Iacocca, Michael Leone dizájner és a Metalcrafters karosszériaépítő műhely együttműködéséből született meg. A különleges kocsiból mindössze 45 darabot fognak gyártani, s csakis a Galpin Ford márkakereskedésen keresztül lehet majd megrendelni. Az ezüstszínű ritkaság áráról egyelőre nem nyilatkoztak.

Lee Iacoccát az egyik legnagyobb üzletemberként tartják számon. 1946-ban csatlakozott a Fordhoz, ahol mérnökként kezdett, de hamar váltott és a vállalat értékesítési osztályán helyezkedett el. Jól ment neki, így végül a termékfejlesztési részleghez hívták Dearbornba. Pontosan a negyvenedik születésnapján, 1964-ben pedig kinevezték a Ford elnökének.

Iacocca számos népszerű Ford modell tervezésében és fejlesztésében vett részt, neki köszönhetjük például a Ford Mustangot és a Fiestát, de a nevéhez fűződik a hírhedt Ford Pinto is. A 60-as években a Mercury márkát is ő támasztotta fel, majd miután kirúgták a Fordtól 1978-ban, a Chrysler felvirágoztatásán ügyködött, természetesen sikerrel.


A Mustan atyja ismét a nevét adta a 45. évfordulóra kézi munkával elkészített ezüst Mustang fastbackhez, amely minden bizonnyal a gyűjtők féltett kincse lesz. A gép jellegzetességei a mélyen ülő fényszórók, a döntött hűtőrács, a befalazott hátsó oldalablak és a mélyre engedett, sima vonalú kasztni. Az egyedileg épített Mustang orrába kétféle erőforrás kerülhet, a 4,6 literes 320 lóerős V8-as és kérésre a kompresszorral vadított 400 lóerős verzió. Ilyen külső mellett többre számítanánk, azonban a két aggregátra gyári garanciát is kap a kedves vásárló.

Az erőátvitel egy ötgangos kézi váltó, de valószínűleg automataváltó is kérhető lesz a kocsiba. A felfüggesztést a Ford Racing szettjével erősítették meg, a keményebb rugóknak és gátlóknak köszönhetően a Mustang sokkal jobban ragaszkodik az úthoz. Opcionálisan 14 colos Ford Racing fékrendszer is rendelhető. Természetesen a gyári garancia mindezekre ugyancsak érvényes. A kerékjáratokban Iacocca által tervezett 20 colos krómgörgők feszülnek 245/45-ös Goodyear abroncsokkal.

Az Iacocca Silver Mustang belsejében számos elem utal a különleges kivitelre, mint például a speciális rombuszmintás hímzett bőrülések, az aláírással díszített fém plakett, valamint az „I" jelvénnyel dekorált bőrkormány és küszöblécek. Az Iacocca Mustangot júliusban, a 19 éve a világ legsikeresebb Ford kereskedésében (Galpin Ford, Dél-Kalifornia) leplezik le, majd megkezdik a rendelések felvételét.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.