Horbury és a skandináv formanyelv

Peter Horbury a Volvo formatervezői részlegének élén

A Volvo Car Corporation Peter Horbury-t nevezte ki új formatervezésért felelős alelnökének. A szakember Steve Mattin helyét veszi át, aki úgy döntött, hogy távozik a vállalattól.

2009.04.07 09:49ma.hu

Peter Horbury május elsejétől áll munkába és ő lesz a lesz felelős a Volvo Cars terméktervezési részlegének munkájáért, illetve ő irányítja majd a Volvo formanyelv fejlődésének következő fázisát.

Az 59 éves Horbury jelenleg a Ford Motor Company formatervezői részlegének vezérigazgatója. Az ő nevéhez köthető Észak-Amerikában valamennyi Ford, Lincoln és Mercury termék formatervezési stratégiájának kidolgozása és végrehajtása. Horbury korábban a Premier Automotive Group (PAG) formatervezésért felelős részlegének vezérigazgatója volt, és az Aston Martin, a Jaguar, a Land Rover és a Volvo formatervezési stratégiájának kialakítását vezette.

Több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a luxuskategóriás járművek területén, és az autóipar egyik legelismertebb vezetőjeként tartják számon. A szakembernek már van tapasztalata a svéd prémiummárkával, hiszen 1991 és 2002 között ő volt a Volvo Car Corporation formatervezési igazgatója, és ő irányította a svédországi, spanyolországi, valamint a kaliforniai tervezőcsapatokat.

Ő volt felelős az 1990-es években megjelent új modellek, többek között az XC90 SUV, valamint olyan díjnyertes koncepcióautók, mint például az Environmental Concept Car és a Safety Concept Car stílusos új formanyelvének megalkotásáért és kivitelezéséért.

„Nagyon örülünk, hogy Peter újra itt van velünk a Volvónál. Nagyon fontos szerepe lesz abban, hogy továbbfejlessze skandináv formanyelvünket, és biztosítani fogja, hogy a jövőben is vonzó autókkal tudjunk megjelenni a prémium kategóriában” – mondta Stephen Odell a Volvo Car Corporation elnök-vezérigazgatója.

Az Egyesült Királyság Northumberland megyéjében, Alnwick városában született Horbury 1974-ben, a Royal College of Art hallgatójaként szerezte autótervezői diplomáját, 1972-ben pedig a Newcastle-upon-Tyne College of Art and Industrial Design főiskolán szerzett diplomát. 1998-ban az Autocar magazin őt választotta az év formatervezőjének. 35 éves karrierje során több mint 60 személyautó, teherautó, busz és motorbicikli megtervezésében vett részt.

„Nagy örömömre szolgál, hogy visszatérhetek Svédországba, a Volvo nagyszerű márkájához. A Volvo nagyon erőteljes formaidentitással rendelkezik, és kiváltságnak érzem, hogy abban a csapatban dolgozhatok, amely a jövő termékeinek skandináv formanyelvét alakítja, így hozzájárulva a vállalat fejlődéséhez” – mondta Peter Horbury. „Nagyon sok sikert kívánok Steve Mattin-nak további karrierje során, és köszönöm a Volvo Cars iránti elkötelezettségét” – zárta mondandóját Stephen Odell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.