Sportos alternatívát kínál az S80

Megújult Volvo S80 sportkarosszériával

A Volvo Cars a napokban bemutatta az új sportos karosszériát, amely dinamikus alternatívát kínál a megújult Volvo S80 esetében.

2009.03.06 13:20ma.hu

A Volvo illetékesei szerint ez egy kiváló lehetőség, hogy vevőik ízlésüknek megfelelően választhassanak a kivitelek közül: a vezetési élményt előtérbe helyező ügyfelek számára sportkarosszéria, míg a hosszú utakat nagy kényelemben teljesíteni kívánóknak komfortkarosszéria áll rendelkezésükre.

„Vannak olyan ügyfeleink, akik számára a vezetési élmény a legfontosabb, míg mások az utazási kényelmet részesítik előnyben” – mondta Stefan Sällqvist, a Volvo Cars járműdinamikáért felelős részlegének vezetője. „Gondosan elemeztük mi jellemzi a különböző igényeket, és az eredményeknek megfelelően két különböző, teljesen eltérő természetű karosszériát hoztunk létre.”

A Volvo mérnökei minden eddiginél merevebbre tervezték a karosszériát annak érdekében, hogy az autó megfeleljen a szenvedélyesebb vezetési stílust preferáló S80 vásárlók igényeinek is. A megújult S80 eleje 20, míg a hátulja 15 milliméterrel közelebb került a földhöz. Ennek eredményeként nem csak stabilabb lett a karosszéria, hanem megjelenése erőteljesebb, kompaktabb.

A rugók rövidebbek és erősebbek. A lengéscsillapítóknak nagyobb a csillapítása mind a be-, mind a kirugózás során. A segédkereten található rögzítési pontok merevebb perselyezéssel vannak ellátva. A keresztstabilizátorok is merevebbek lettek, ami nagyobb oldalstabilitást biztosít a kanyarokban. Mindezek eredményeként sokkal pontosabb a kormányzás és jobban irányítható az autó, főleg aktívabb vezetés közben. Ezt még tovább segíti a gyorsabban reagáló és több visszajelzést biztosító kormányszerkezet, ami közvetlenebb kapcsolatot biztosít az abroncsok és az útfelület között.

A még jobb stabilitás biztosítása érdekében a sportkarosszériához automatikus magasságállítás is jár az alapfelszereltség részeként. E rendszer minden körülmények között az útfelülettel párhuzamosan tartja az autót függetlenül attól, hogy csak a sofőr ül benne, vagy netán teljesen meg van pakolva a jármű. „Az új sportos karosszéria kiemelkedő vezetési élményt biztosít” – mondta Stefan Sällqvist.

„Az autónak teljesen új a karaktere és sokkal kompaktabbnak érződik, mint amilyen valójában. Ugyanakkor ezen eredmények elérése érdekében alig kellett valamit feláldoznunk a kényelemből. Az utasok még mindig kiemelkedő kényelemben utazhatnak, azonban készítettünk egy utolérhetetlen utazási minőséget biztosító változatot is azoknak, akiknek kizárólag a teljes komfort számít.”

Az új sportos karosszériával párhuzamosan a hagyományos változat szintén átalakult, és a valamivel lágyabb rugóknak és enyhébb csillapításnak köszönhetően minden eddiginél nagyobb kényelmet biztosít. A Volvo mérnökei a komfortkarosszériát úgy tervezték, hogy hosszú utakon limuzinszerű kényelmet biztosítson a sofőrnek, valamint a hátsó ülésen utazóknak is.

„Egy karosszériából kettő lett” – fejtette ki Stefan Sällqvist. „Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell kompromisszumokat kötnünk, mégis szélesebb választási lehetőségeket biztosíthatunk ügyfeleinknek. Van egy kivitelünk a valóban aktív vezetési stílust kedvelők és egy a tökéletes kényelemben történő utazást előnyben részesítők számára. Azonban még mindezek elmondása után is nehéz eldönteni, melyik verzió áll valakihez közelebb, hiszen ezt csak a megélt érzések dönthetik el. Azok pedig az úton, vezetés közben szerezhetők meg.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.