A Kia Soul rangos elismerése

Red dot formatervezői díjat kapott a Kia

A Kia stílusos és vidám városi crossover autója, a Soul az első koreai autó, amely kitüntetést nyert a világszerte elismert red dot díjkiosztón.

2009.03.25 12:40ma.hu

A 49 országból 17 kategóriában érkezett 3230 pályamunka közül az új fejlesztésű Kia Soult választották ki az Automobil Közlekedés és Lakókocsi kategóriában a rangos elismerés jutalmazottjának. A díjat a 2009-es formatervezői verseny eredményhirdetésén, Németországban vehette át a Kia.

Peter Schreyer, a Kia főtervezője a red dot díj nyerteseinek kihirdetése után a következőket nyilatkozta: „Koreai, kaliforniai és európai tervezőcsapataink nagyon büszkék lehetnek arra, hogy a Kia Soul-nak ítélték oda ezt a rangos elismerést. A Kia formatervi stratégiájának középpontjában az áll, hogy a márka egyedi megjelenésű termékeket hozzon létre, és kialakítsa a Kia családra jellemző formavilágot. Ez a díj egyértelmű elismerése annak a törekvésnek, hogy a Kia vállalati arculatának egyik központi komponensévé szeretné tenni termékei formatervét.”

A Kia Soul felépítésének köszönhetően egyszerre vonzó és funkcionális. A Soul jól példázza a Kia szemléletváltását, amelynek köszönhetően a vállalat immár központi szerepet szán a formatervnek, és olyan termékeket állít elő, amelyek érzelmileg is megragadják a vásárlókat.

A Kia biztos abban, hogy a vásárlókat már az első alkalommal le fogja nyűgözni a Kia Soul stílusa, színei és minősége. A Soul számos egyedi élményt tartogat a vezető és az utasok számára, hiszen az utasok részére bőséges hely áll rendelkezésre, a vezetőt pedig szinte körülölelik a kényelmesen használható kezelőszervek, így az összhatás egy tágas és kényelmes belső teret eredményez.

Minden egyes Soul modell bőséges alapfelszereltséggel és számos, a megszokottól eltérő extrával kapható, többek között 315 wattos hangérzékelős hangulatvilágítással felszerelt továbbfejlesztett audiorendszerrel (a hangszórókba szerelt világítás a zene ritmusára villog), nagyméretű, középkonzolra szerelt hangfallal, külső erősítővel és a csomagtérben elhelyezett mélynyomóval. A Soul hangrendszere összesen 8 hangszórót foglal magába.

A Kia Soul ellenszegül a konvencióknak, és a stílus új szabadságát kínálja a vásárlóknak a forma és a kifejezőerő újdonságával. Ez egy teljesen új típusú városi autó, amely arra készteti a vásárlókat, hogy újragondoljanak mindent, amit a Kiáról tudnak. A red dot díj tovább erősíti a Kia márka ismertségét és a Soul piaci pozícióját.

A red dot nemzetközi zsűrije minden pályázatra beadott terméket alaposan megvizsgált, és a következő kilenc alapvető szempont mentén értékelt: innováció, funkcionalitás, minőség, ergonómia, ellenállóság, érzelmi hatás, termékkiegészítők, könnyű használat és környezeti hatás.

A red dot 2009-es, 29 főből álló zsűrijében független tervezők, valamint számos különféle kreatív területen dolgozó akadémikusok foglaltak helyet. A nemzetközi zsűri összetétele éppen olyan változatos volt, mint amilyen változatosak maguk a pályamunkák. A zsűri tagjai Mexikóból, Svédországból, Chiléből, Izraelből, Finnországból, Dél-Koreából és a világ sok más tájáról érkeztek.

A világ legnagyobb évenként megrendezett dizájnversenyének tartott red dot gyökerei egészen 1955-ig nyúlnak vissza, és a verseny 1991-óta nemzetközi. A red dot díjak hátterében professzor Dr. Peter Zec és a németországi Essenben található Design Zentrum Nordrhein Westfalen áll. A DZNW múzeumot – amely az angol építész, Lord Norman Foster által az 1990-es évek végén újratervezett korábbi Zollverein szénbánya épületében található – a helybéliek „az ipari kultúra katedrálisaként” emlegetik, amely évente mintegy 140.000 látogatót vonz.

A díjazottakból összeállított 2009-es red dot design kiállítás megnyitóját az esseni Aalto-Theater-ben 2009. június 29-én tartják, a díjazott termékek pedig 2009. június 30-tól egy hónapon át tekinthetők meg a DZWN múzeumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.