Szó szerint lelkes városi crossover

Megérkezett a Kia Soul

Korábbi modelljeinél a Kia első sorban az ár-érték arányra ügyelt, és bár ez a szempont most sem felejtődött el, a Soul esetében a hangsúly inkább a minőségre, a formára és az extrákra tevődik át.

2009.02.05 13:34Kapás Róbert, ma.hu

Peter Schreyer, a Kia Motors Corporation főtervezője irányította a Kia Soul átalakulását a 2006-os koncepció fantáziájától a 2008-as gyártás megvalósulásáig. „Az új Kia Soul áttörést jelent a Kia számára, úton egy olyan világ felé, ahol a Kiát olyan cégnek tekintik majd, amelyet a tervezés irányít, és amelynek egyedi autóit a vevők igyekeznek majd birtokolni.” – állítja a főtervező. „Az USA-ban megfogant, Koreában fejlesztett és Európában finomra hangolt Kia Soul crossover városi autóról úgy vélem, hogy egy teljesen eltökélt formatervezés, ami sikeresen elérte célját, vagyis saját, egyedi stílust testesít meg.”

A Kia Motors vezetői és sok kereskedő is biztos abban, hogy mikor a vevők első alkalommal találkoznak a Soul városi crossover autóval, meggyőző lesz számukra az autó stílusa, minősége, anyagai és a választható színek sokfélesége.

„Mindenki, aki beül a Soulba, mást fog tapasztalni, és az első benyomások nagy hatással lesznek rá” – mondja lelkesen Gregory Guillaume, a Kia Motors Europe tervezőcsapatának főnöke. „Az utasok számára elegendő férőhely, az áttekinthető, jól átgondolt műszerfal egy igazán különleges belső légkört ad ennek az új Kia modellnek.”

Európában a Soul vevői választhatnak a 126 lőerős részecskeszűrős (DPF) dízelmotor (néhány országban 115 lőerős 'alacsonyabb teljesítményű' verzióval), vagy a 126 lőerős benzimotor közül, melynek alapjául az az 1.6 literes motor szolgál, melyet a Kia mérnőkei először Szlovákiában gyártott Kia C’eed modellhez terveztek és készítettek. Mindhárom motor Euro4 minősítésű.

A Soul 10,4 és 11,3 mp közötti idő alatt éri el a 100 km/h-s sebességet, üzemanyag-fogyasztása 5,1 és 6,6 liter/100km között mozog, míg CO2-kibocsátása 137 és 159 g/km közötti értéket mutat az európai modellek esetében. Az USA-ban és egyéb Európán kívüli piacon a Kia Soul kapható lesz egy 2 literes, 142 lőerős benzinmotorral, 5 fokozatú kézi vagy 4 fokozatú automata sebességváltóval.

Az ESP és a hat légzsák megnövelik a Soul biztonságát. A Kia Soul a legmagasabb szintű aktív és passzív biztonságot kínálja, hogy ezen a területen is kielégítse a modern autót kereső vásárlók növekvő elvárásait. Nyugat-Európa legtöbb országában és Észak-Amerikában a Kia Soul alapfelszerelésként hat légzsákkal, négy tárcsafékkel és elektronikus menet-stabilizátorral (ESP) lesz felszerelve (egyéb országokban az ESP gyárilag szerelt opcióként rendelhető).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.