A cee'd is tud már Stop&Go-t

Az ISG-vel felszerelt Kia cee'd akár 15%-kal kevesebbet fogyaszt

Az akár 15%-os üzemanyag-megtakarítást is lehetővé tevő 6 új Kia cee'd ISG modell gyártása már megkezdődött Szlovákiában. A megrendelőknek történő első szállításokat Európában 2009 januártól ütemezték.

2009.01.16 09:15ma.hu

A Kia cee'd ISG (Idle Stop&Go) modellek 1,4 és 1,6 literes motorokkal és a három ismert cee'd karosszéria-típussal lesznek elérhetők, vagyis ötajtós csapott hátú, ötajtós sportos kombi és háromajtós pro_cee'd változatban. Az Európában gyártott ISG autók a Kia első olyan sorozatgyártású modelljei, amelyek közvetlenül élvezik a koreai vállalat folyamatos, nagyarányú befektetéseit a jövő környezetbarát technológiáinak kifejlesztésébe.

„A Kia cee'd rövid időn belül az alsó-középkategória vezető márkáinak valódi vetélytársává vált,” – mondta el nagy örömmel Panu Vainamo, a Kia Motors Europe marketingigazgatója. „Büszkék vagyunk arra, hogy azok közül a nagy teljesítményű környezetbarát technológiák közül, amelyeket a korábbi Kia tanulmányautókban már bemutattunk, most néhány már a 2009-es sorozatgyártású modellekben is megtalálható. Mindezek az újítások biztosítják, hogy a cee'd továbbra is osztályának egyik legversenyképesebb modellje legyen, amelynek CO2 kibocsátása mindössze 137 g/km.”

„A Kia cee'd ISG igazolja, hogy eredményesek arra irányuló törekvéseink, hogy környezetbarát és üzemanyag-takarékos sorozatgyártású modelleket alkossunk. Mindeközben szem előtt tartjuk a vásárlóknak azt az elvárását is, hogy sportos formatervű, kiemelkedő vezetési élményt nyújtó Kia járműveket készítsünk, amelyek megfelelnek az életkortól függetlenül fiatalos életstílusú vevőknek.

A Kia innovatív ISG rendszere automatikusan leállítja a motort, amikor az autó álló helyzetbe kerül, majd azonnal újraindítja azt, amikor a vezető el akar indulni. A gyakori elindulást és megállást igénylő, zsúfolt városi közlekedésben az ISG rendszer drámai mértékben, akár 15%-kal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. Mindennapos autózás során a városi, országúti és autópályán történő vegyes használatban a hivatalosan mért fogyasztáscsökkenés 6%.

A cee'd ISG rendszerének új „intelligens” indítómotorja egy továbbfejlesztett motorvezérlő egységhez kapcsolódik, amely folyamatosan figyelemmel kíséri az autó paramétereit. Amikor az autó megáll – például egy jelzőlámpánál – a motorvezérlő egység a járműben elhelyezett több különböző vezérlőegység jeleit dolgozza fel ahhoz, hogy eldöntse, szükséges-e a motor leállítása.

Az új „intelligens”, nagy hatásfokú generátor csökkenti a gyorsításhoz szükséges elektromos energiát, fékezéskor pedig újratölti a jármű akkumulátorát. Az üzembiztos működés érdekében a rendszer automatikusan leállítja az „Idle Stop & Go” programot, ha az akkumulátor töltöttsége bármilyen okból 75% alá csökken, vagy ha nem áll rendelkezésre elegendő energia a következő újraindításhoz.

Álló helyzetben a kuplung lenyomásakor a motor automatikusan újraindul. A rendszer így nem késlelteti az elindulást, hiszen a motor újraindítása mindössze annyi időt vesz igénybe, amennyi idő alatt a vezető egyes sebességfokozatba kapcsol. Az új, ISG-vel felszerelt Kia cee'd járművek nagy előnye továbbá az új generációs, könnyített manuális sebességváltó, amely nagyobb súlycsökkenést jelent a járműnek, mint amennyivel az ISG rendszer alkatrészei növelik az összsúlyt.

Az Európában gyártott új, ötfokozatú sebességváltó 5 kilóval kevesebbet nyom, mint az előző modell, továbbá új kapcsolómechanikával rendelkezik. A sebességváltáshoz kisebb erő szükséges, a könnyebb kapcsolás érdekében a hátramenet is szinkronizált, továbbá a fokozatok közötti kapcsolás érzete is sokkal kellemesebb. A 2009-es év további részében az ISG technológia az 1,6 literes dízel Kia cee'd-hez is elérhető lesz, valamint az év során megjelenő újabb Kia modellek is ISG-vel felszerelve kerülnek piacra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.