Erősen visszafogták a termelésüket

PwC: már az autóipari beszállítókat is elérte a válság

Becslések alapján az összes autóipari beszállító egyharmada pénzügyi nehézségekkel küzd világszerte, további egyharmaduk pedig már érzi, hogy a következő hónapokban ilyen helyzetbe kerülhet.

2009.03.11 19:59MTI

Az MTI-hez is eljuttatott elemzés rámutat: az autóipari beszállítói cégek egyidejűleg kénytelenek szembesülni a csökkenő megrendelésekkel, a hitelfelvételi nehézségekkel, saját beszállítóik csődjével, és legnagyobb megrendelőik likviditási gondjaival.

Michael McKenzie, a PricewaterhouseCoopers globális autóipari elemzője szerint "mivel az autógyárak erősen visszafogják termelésüket, ezért a jelenlegi helyzet sok iparági beszállítót fenyeget bedőléssel. Ráadásul a gazdaság lelassulása a hitelekhez való korlátozott hozzáféréssel is jár, ami finanszírozási nehézségeket okoz a beszállítóknak."

A PricewaterhouseCoopers autóipari csoportjának budapesti vezetője, Armin Krug mindehhez hozzáteszi: "a beszállító ipar komoly jelenléttel bír Magyarországon - elsősorban német és más nyugat-európai leányvállalatok révén -, így ezek a negatív tendenciák a következő néhány hónapban még erősebben fogják Magyarországot sújtani."

A készpénzmozgás visszaesése és a hitelek korlátozása a leggyengébb beszállítók túlélését közvetlenül veszélyezteti. Sőt, hosszú távon az erőteljesebb - kedvezőbb egyenleggel, magas hozzáadott értékű termékkel, koncentrált piaci részesedéssel rendelkező, illetve innovatív technológiákba befektető - beszállítók is bajba kerülhetnek, vélik az elemzők.

Viszont óriásiak lehetnek azoknak a beszállítóknak a lehetőségei, akik az innovációba, például a biztonságtechnikába, az üzemanyag-takarékos technológiákba, valamint a könnyűsúlyú anyagok alkalmazásába fektettek be, és kiemelt megrendelőikkel szorosan együttműködnek
- mutat rá a PricewaterhouseCoopers.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.