Autókat formaterveznek!

Folytatódik a Mercedes és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködése

A német Mercedes autógyár folytatja együttműködését a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) - mondta Stefan Lengyel dizájner a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón kedden Budapesten.

2009.03.10 18:20MTI

A Mercedes és az egyetem első közös projektje 2001-ben indult műszerfal tervezéssel. Addig az egyetem ipari és nemzetközi kapcsolatai minimálisak voltak, a csúcsdizájnhoz szinte semmi kontaktus nem volt. Stefan Lengyel kiemelte: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Tanszékének vezetőjeként vette fel a kapcsolatot egykori hallgatóival, és az ő segítségükkel együttműködést épített ki az egyetem és több vezető világcég, egyebek mellett a Mercedes között.

Mint elhangzott, ennek segítségével a budapesti hallgatók bepillantást nyernek az ottani designstúdiók munkájába, a tervezőkkel közvetlen kapcsolatba kerülve közös projekteken dolgoznak, első kézből kapják az információkat. A nemzetközi pályázatok sikerei mellett az a tény is örömteli, hogy már több hallgatót is alkalmaztak ezek a cégek - hangsúlyozta a dizájner. Kopek Gábor, az egyetem rektora az MTI-nek elmondta, hogy több kiemelkedő, ipari háttérrel rendelkező céggel sikerült szakmai párbeszédet folytatni, és folyamatosan keresik ezeket a lehetőségeket, hiszen a nemzetközi pályázatok eredményei arra utalnak, hogy szoros versenyhelyzetekből jó pozíciókat érnek el a hallgatók. Tájékoztatása szerint a kecskeméti Mercedes-gyárral is együttműködnek majd. A rektor kitért arra, hogy a szép autók tervezésén túl a dizájn társadalmi jelenségéről van szó, amely az adott ország kulturális és gazdasági állapotát is jellemzi.

Az egyetem szellemi műhely, amely lehetővé tesz különféle helyzeteket, de ebben az együttműködésben a hallgatók nincsenek alárendelt helyzetben - tette hozzá. Peter Pfeiffer, a Mercedes Design vezetője arról beszélt, a fiatalokat úgy képzik, hogy bármely autógyártó cégnél dolgozni tudjanak, és minél szélesebb tudással rendelkezzenek.

Ennek eredményeképpen más cégeknél is helyezkedtek el formatervező hallgatók. Gorden Wagener vezető tervező a MOME és a Mercedes közötti együttműködés folytatásáról biztosította az egyetemet, valamint említést tett egy ősszel induló közös projektről is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.