Sajátos környezetvédelem

"Légszennyezési" adót fontolgat a román kormány

Évente fizetendő "légszennyezési" adó bevezetését fontolgatja a román kormány a gépkocsikra, annak az elvnek az alapján, hogy aki többet szennyez, többet fizet.

2009.01.20 08:55MTI

Nicolae Nemirschi román környezetvédelmi miniszter a múlt héten már bemutatta a demokrata-liberális és szociáldemokrata pártból álló kormánynak az általa lehetségesnek tartott változatokat, amellyel behelyettesítheti a decemberben elfogadott rendeletet. A román kormány tavaly az EU által törvénybe ütközőnek titulált regisztrációs adó helyett vezette be a környezetvédelmi adót.

Azóta Romániában csökkent az új autók eladása, és nőtt a külföldről behozott használt személygépkocsiké. Ezért a Tariceanu-kormány decemberben úgy döntött, hogy sürgősségi rendelettel az új autókra kirótt adót egy évre felfüggeszti, a használt autók után fizetendőt viszont háromszorosára emeli.

Az Európai Unió már december 22-én levelet küldött a román kormánynak, amelyben figyelmeztette Bukarestet, hogy az említett intézkedés sérti az európai törvénykezési normákat. Az európai szakbizottság arra kérte a román hatóságokat, hogy találják meg a kialakult helyzet más, törvényes megoldását.

A demokrata-liberális Emil Boc december 22-én hivatalba lépett új kormányának kell orvosolnia most a helyzetet. Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter szerint a kormány több változatot is elemez, elképzelhető például, hogy felfüggeszti a decemberi rendeletet, és a korábbi döntés marad érvényben, amelyet az EU elfogadott.

A Cotidianul című napilap hétfői számában ugyanakkor tudni vélte annak a lehetőségét, hogy a kormány évente behajtandó "légszennyeződési" adót vezessen be az adott gépkocsi szennyezési fokának a mértékében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.