Újraindult és le is áll a termelés a Daciánál

Továbbra is válságban a román autóipar

Három napra beindult, de ismét leáll a munka a romániai Dacia autógyárban, miután már 18 napig munkaszünetet tartottak mind a kilencezer alkalmazottnak.

2008.12.09 18:35MTI

A társaság novemberi adatai szerint az eladások 52 százalékkal estek vissza 2007 novemberéhez képest. Ehhez fogható zuhanás még nem volt a cég történetében. A múlt havi rossz eredmények beillenek az utóbbi hónapok tendenciájába. A novemberi eladások 29 százalékkal kisebbek, mint az októberiek, és 46 százalékkal maradnak le a szeptemberiek mögött - írja az Új Magyar Szó napilap.

Romániában az elmúlt hónapban csak 4688 gépkocsit tudott értékesíteni a Dacia, szemben a tavaly novemberi több mint tízezerrel. A francia Renault-tulajdonban lévő Arges megyei központú gépkocsi gyárban már be is jelentették, hogy nem tudják tartani az idei évre kitűzött céljaikat.

Számításaik szerint 2008-ban 50 ezer gépkocsival kevesebb kerül le a futószalagról, mint azt eredetileg tervezték, vagyis a 320 ezer helyett 270 ezer. A cég nem is tudja felbecsülni, hogy milyen számokkal zárul majd december. Az már biztos, hogy novemberi megrendeléseik csupán 3600-ra rúgnak, míg 2007-ben ennek legalább a kétszeresét kérték a forgalmazók.


A Dacia munkaszünetei és rossz eredményei közvetlen kihatással vannak a társaság közel ezer beszállítója által foglalkoztatott több mint százezer dolgozó sorsára is. A pitesti autóalkatrész-gyár nyolcszáz munkavállalót bocsátott el, a temesvári Elba pedig négyszázat küldött el ideiglenesen. A Dacia is lehetségesnek tartja, hogy megválik hatszáz, ideiglenes munkaszerződéssel dolgozó alkalmazottjától, és ha továbbra is rosszak az eredmények, akkor jövőre további 2400 személy maradhat munka nélkül.

A Daciának a román kormány az autóipart védő intézkedésekkel próbál segíteni. December 4-én felemelték a használt autók forgalomba íratása után felszámolt környezetvédelmi adót, és a roncsautó-program keretében megemelték a régi járművek becserélése után járó összeget 800 euróról 1000 euróra, hogy ösztönözzék az új autók vásárlását. A kabinet már korábban felfüggesztette az új autók után fizetendő környezetvédelmi adót. A bő egy évre szóló rendelet legkésőbb december 15-én érvénybe lép.

Az Agerpres hírügynökség szerint a gyár vezetősége és a szakszervezeti vezetők időközben közösen úgy határoztak, hogy a tevékenység újbóli felfüggesztése a legmegfelelőbb döntés. Ennek értelmében a Dacia december 11. és január 11. között újból szünetelteti tevékenységét, miután korábban majdnem három hétig állt a termelés. A dolgozók az újabb kényszerszünet idején is megkapják fizetésük 85 százalékát és a téli ünnepek alkalmából járó juttatásokat.

Constantin Stroe, a gyár igazgatótanácsának elnöke elmondta: az egyedüli sovány vigasz az, hogy jönnek a téli ünnepek, és a dolgozók családjaik körében pihenhetnek, de egyelőre nem lehet tudni, mi lesz január 1-je után. Stroe szerint megoldást kell találniuk, hogy "ne haljanak meg mindnyájan".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.