30%-os visszaesés a romániai autópiacon

Válságellenes intézkedéseket hozott a román kormány

A román kormány válságellenes intézkedéseket fogadott el, mivel rég nem tapasztalt ütemben esnek vissza az autóeladások, és ezáltal az egész autópiac működése veszélybe sodródott.

2008.11.20 12:15MTI/ ma.hu

A válságellenes intézkedésében keretében felfüggesztették az Euro4-es besorolású járművek után fizetendő környezetszennyezési adót, támogatást adnak munkanélküliek alkalmazásához, csökkentik a társadalombiztosítási hozzájárulást, egyes esetekben eltörlik a kamat- és az osztalékadót, valamint mérséklik az áfát.

A román sajtó csütörtökön arról adott hírt, hogy az Európai Bizottság nyomására törölt regisztrációs adó után a nyár közepétől bevezetett környezetszennyezési adót a kormány december 1-től függeszti fel. Calin Popescu Tariceanu kormányfő bejelentése szerint az intézkedés jövő év december végéig marad érvényben, ami azt jelenti, hogy az új Euro4-es járműveket vásárlók több mint egy évig mentesülnek az adó fizetése alól.

A kormányfő jelezte: levélben fogja tájékoztatni az Európai Bizottságot a döntésről. A kabinet így akarja fellendíteni a jelentősen visszaesett eladásokat, megfékezve a külföldről érkező használtautók áradatát. A Romániában a júliusban életbe lépett környezetvédelmi adó ugyanis nehezíti az újautó-kereskedők dolgát.


Majdnem nyolc éve nem tapasztalt ütemben esnek vissza az autóeladások Romániában: októberben 30 százalékkal kevesebb járműre volt kereslet, mint egy évvel azelőtt. A harmadik negyedévben 93 996 külföldről behozott használt autót helyeztek forgalomba Romániában. Tavaly egész évben összesen 123 842 ilyen jármű érkezett az országba. A Dacia egy korábbi elemzése szerint a Nyugatról importált használt autók jelentős része 10 évnél idősebb.

Októberben közel 30 százalékkal csökkent az új járművek értékesítése, és az új helyzet az olcsó modelleket gyártó Daciát érinti kedvezőtlenül. A Dacia esetében 27 százalékos volt a romániai eladáscsökkenés: tavaly októberben a román gyár 9094 autót adott el a hazai piacon, most októberben már csak 6664 járművet tudott értékesíteni. A gyár erre is hivatkozva állítja le a termelést november 20. és december 7. között.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.