Nagy fal Bulgáriában?

Bulgáriában tervez autókat gyártani a kínai Great Wall

A legnagyobb kínai szabadidő terepjáró gyártó vállalat a Great Wall Motor Co. gépkocsik gyártását tervezi saját márkaneve alatt Bulgáriában.

2008.12.10 08:00MTI

Bolgár partnerével közösen a Great Wall összesen 80 millió eurót tervez egy üzem építésére fordítani a Szófiától mintegy 170 kilométerre északkeletre fekvő Lovecsben - írja a bolgár miniszterelnök Szergej Sztanisev és a Great Wall alelnöke közötti találkozót követően kiadott kormányközlemény.

Bolgár sajtójelentések szerint a Great Wall helyi partnere valószínűleg a Litex vállalat lesz. Az elképzelések szerint 1500 főt foglalkoztató üzem kivitelezése 2009 elején veszi kezdetét.

A Hover nevet viselő szabadidő terepjárókat gyártó Great Wall áprilisban hozta nyilvánosságra tervét termékpalettájának diverzifikálásáról egy 3 év futamidejű 3 milliárd jüanos beruházási program keretében, beleértve a kutatási és fejlesztési tevékenységének javítására szánt 3 milliárd jüanos összeget is.


A bolgár kormányközlemény szerint a Great Wall nem tervezi beruházási tervének csökkentését a nemzetközi pénzügyi válság miatt. Bulgáriában a francia Montupet autóalkatrész gyártó, a japán Yazaki autótechnikai vállalat, valamint a belga Melexis autóelektronikai vállalat létesített legutóbb termelő beruházásokat.

A közvetlen külföldi beruházások (FDI) összege legalább egymilliárd euróval csökken az idén Bulgáriában a 2007-es rekord 6,5 milliárdról. A kormány nagy erőfeszítéseket tesz termelő beruházásoknak az országba történő csábítására az export növelése és a magas folyó fizetési mérleg deficittel járó kockázatok mérséklése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.