Állami kedvezmények a gyártáshoz?

A kínai kormány segítené az új autók eladását

A világgazdasági válság enyhítése érdekében a kínai kormány kedvezmények bevezetésével segítené az új autók eladását, közölték a kínai tervhivatalban hétfőn.

2008.11.10 19:20MTI

A kormány jelenleg a szóba jöhető lehetőségeket vizsgálja, beleértve a fogyasztási adó csökkentését, vagy az alternatív energiaforrásokkal üzemelő gépjárművek gyártóinak anyagi támogatását - mondta Csen Csien-kuo (Chen Jianguo) az Országos Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC ) ipari koordinációs osztályának helyettes vezetője. Arról nem tett említést, hogy ez része lesz-e a kínai kormány által vasárnap bejelentett, közel 600 milliárd dolláros, kétéves gazdaságélénkítő tervnek.

A kínai autógyártók három év óta a legnagyobb kihívással néznek szembe, a kereslet visszaesése mellett az egyre növekvő költségek miatt az iparág jövedelmezősége is csökkent. A kínai kormány több mint tíz autógyártó részvételével a hét végén tartott megbeszélésen hallgatta meg az iparág javaslatait. Csen szerint elképzelhető, hogy a kormány hamarosan bejelenti az autóipar élénkítésére vonatkozó irányelveit.


A kínai piacon jelen lévő 52 autómárka okozta verseny miatt az autógyárak áraik jelentős csökkentésére kényszerültek annak ellenére, hogy az acél drágult. Az ország legnagyobb autógyára a Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) profitja a harmadik negyedévben 78 százalékot esett. A csungcsingi (Chongqing) Chang'an Automobile Co, amely a Ford kínai partnere, a harmadik negyedévben 107 millió jüant (közel 3,3 milliárd forintot) vesztett, miután egy évvel azelőtt még 68,4 millió jüan (2 milliárd forint) nyereséget ért el.

A kínai új autó eladások az év első kilenc hónapjában 11 százalékkal szaporodtak, de tavaly egész évben még 22 százalékos volt a növekedés. Peking az autógyártókat arra ösztönzi, hogy használják ki a globális autóipar átszerveződéséből fakadó lehetőségeket, és gyorsítsák fel az alternatív energiaforrásokkal üzemelő gépjárművek fejlesztéseit.

A kínai kormány az autógyártókat technológiával és anyagi támogatással kívánja ösztönözni annak érdekében, hogy az elektromos autók terén haladást érjenek el, tette hozzá Csen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.