Új utakon Békés megyében

Uniós segítséggel újítanak fel dél-alföldi utakat

A Dél-Alföldi Operatív Program keretében 13 kilométernyi út felújítása valósul meg Békés megyében. A felújítási munkálatok 2008. július 24-én kezdődtek el.

2008.11.14 13:21ma.hu

A Dél-Alföld régió számára fontos közúti infrastruktúrafejlesztést jelentő projekt eredményeként mintegy 33 ezer lakos életkörülményei javulhatnak, valamint segítséget kap a körösladányi Henkel gyár is termékeinek az európai piacokon történő értékesítésében.

Az európai uniós forrásokból megvalósuló projekt összesen 12,821 kilométernyi útszakasz felújítását foglalja magában, 772 millió forintos költségvetéssel. A kivitelezésre a projektgazda Magyar Közút Kht. a Magyar Aszfalt Kft.-vel és a Swietelsky Magyarország Kft.-vel kötött szerződést. A felújításokra nagy szükség van, hiszen a Viharsarok útjainak is meg kell felelniük az európai elvárásoknak.

A fejlesztés az érintett szakaszok egyre növekvő forgalmi terheltsége miatt is fontos: csak a Körösladányt Gyomaendrőddel összekötő szakaszon (4232 jelű út) közel 900 autó halad át naponta, s ezek mintegy 20 százaléka teherautó. A szakasz felújítása a megyében beruházó Henkel gyár termékeinek piacra kerülésében is nagy szerepet játszik.

A projekt keretében az Okányt Vésztővel összekötő szakasz (4235 jelű út) felújítása a két település lakosain kívül a kelet-nyugat irányú forgalom fejlesztése szempontjából is fontos, hiszen a megye északkeleti területét kapcsolja be az ország vérkeringésébe Vésztő irányában. Az itt található települések különösen nehéz helyzetben vannak (a vonatkozó kormányrendelet szerint is hátrányos helyzetűek társadalmi, gazdasági és infrastrukturális szempontból is), ezért a gazdasági fejlődés, a térségi felzárkóztatás szempontjából nagy lehetőség a jó minőségű úthálózat, ami hosszabb távon akár katalizátora, de mindenképpen feltétele lehet a térség felzárkóztatásának – mondta el Házi Katalin, a Magyar Közút Kht. kommunikációs igazgatója.

A felújítás harmadik eleme, a Bölcsipuszta és az okányi összekötő út (4236 jelű út) közötti szakasz felújítása, amely a román határral párhuzamosan Gyula és Debrecen között a 44-es és 47-es számú főúthoz biztosít kapcsolatot.

Az érintett szakasz mind földrajzi, mind forgalmi szempontból az egyik legjelentősebb a térségben, hiszen az itteni településeket köti össze az észak-déli irányú tranzitúttal. A felújításokat újrahasznosításos, úgynevezett hideg REMIX-technológiával végzik. A projekt a pályaszerkezet újraépítése és megerősítése mellett magába foglalja az árkok és átereszek tisztítását, valamint padkarendezést is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.