Kevesebb a halálos baleset

Sokat javult a közlekedésbiztonság Magyarországon

A közlekedésbiztonságért tett lépések következtében 24 százalékkal kevesebb halálos baleset történt idén, mint tavaly - közölte Komáromi Endre ezredes, az ORFK közlekedési főosztályának vezetője.

2008.11.12 18:00MTI

A halálos balesetek 24 százalékos csökkenése - amire eddig nem volt példa - azt jelenti, hogy idén 252-vel kevesebb ember halt meg közúti baleset miatt, mint az előző évben - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján az osztályvezető. Idén az első tíz hónapban összesen 15.946 baleset történt a közutakon, ez arányában 8 százalékkal kevesebb a tavalyi adatokhoz viszonyítva.

A szigorúbb szabályozásnak köszönhetően az ittasan okozott balesetek aránya 14 százalékról 11-ra csökkent - sorolta az adatokat. Komáromi Endre megjegyezte, hogy a rendőrség 2009-re új eszközöket szerez be a még hatékonyabb ellenőrzéshez. Új alkoholmérő szondákat vásárolnak és jövő nyárig 32 sebességmérő állomást helyeznek ki az autópályákra és 150-et az állam kezelésében lévő főútvonalakra. Elmondta: a rendőrség november elejétől a hónap végéig szigorúan ellenőrzi a közutakat.

Az akció egyik célja, hogy az autósokat információval lássák el, miként készüljenek fel a téli hónapokra. Ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy bár Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, de nagyon ajánlott. A külföldre utazóknak pedig jó tudni, hogy Ausztriában és Szlovéniában már ősz végétől kötelező a téli gumi használata; Ausztriában hóláncot is kötelesek magukkal vinni az autósok. Elképzelhető, hogy hamarosan Magyarországon is kötelezővé teszik a téli gumi használatát - tette hozzá.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra: Magyarország 2010-re teljesítheti azt az európai uniós vállalását, hogy 2001-hez képest harmadával csökkenti a közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát, sőt még a régi uniós tagállamoknak előírt csökkentést is elérheti. Az EU 2001-ben előírta a tagállamoknak, hogy 2010-re csökkentsék a felére a balesetek halálos áldozatainak számát.

Mivel Magyarország csak 2004-es uniós csatlakozása után részesülhetett az említett cél megvalósítására elkülönített forrásokból, csupán 30 százalékos csökkentést vállalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.