Sikeres a nagy múltú Rába

A Rába mindhárom üzletága nyereséges maradt

A Győri Rába Csoport 2008 első három negyedévében 45,3 milliárd forint árbevételt ért el, ami 9,1 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának értékét.

2008.11.12 08:00ma.hu

Bár üzemi eredménye ugyanebben a periódusban 550-ről 408 millió forintra csökkent, az árfolyamhatásokat ellensúlyozó sikeres fedezeti ügyletek eredményeképpen az év első kilenc hónapjának nettó nyeresége 1,61 milliárd forint lett, szemben az egy éve elkönyvelt 725 milliós értékkel. A társaság továbbra is tartja 2008. év végére szóló előrejelzését, amely 60 milliárd forintos árbevétellel és – a realizált fedezeti ügyletekkel együtt - 5,5 milliárd forintos EBITDA szinttel számol.

A harmadik negyedévben a Rába továbbra is igen kedvezőtlen piaci környezetben működött: a magas energia- és alapanyagárak mellett a szeptemberig igen erős forintárfolyam is kedvezőtlenül érintette a társaság bevételeit és eredményességét. A hagyományosan gyengébb harmadik negyedévet azonban a futómű- és járműszállításoknak – a rendelésállomány ismeretében jól tervezhető - év végi felfutása, illetve az azóta kedvezőbbé váló devizaárfolyamok miatt várhatóan erősebb negyedév követi majd, biztosítva az előzetes tervek teljesülését.


Az év első kilenc hónapjában a társaság az amerikai piacon 47 százalékkal nagyobb árbevételt ért el (86,3 millió dollár), mint egy évvel korábban. Mindezt annak köszönhette, hogy az általános visszaesés ellenére speciális futóműveinek eladásával magas szinten tudta tartani az erre a piacra irányuló szállításait.

Az Európai Unióba irányuló export csaknem 20 százalékkal bővült (43,3 millió euró), ugyanakkor a belföldi eladások stagnálása (15,3 milliárd forint) mellett az árbevétel mintegy tizedét adó kelet-európai eladások (17,2 millió euró) 11,3 százalékkal maradtak el a tavalyi értéktől.

Az első három negyedévben (az utolsó negyedévben tapasztalt visszaesés ellenére) a Rába mindhárom üzletága nyereséges volt. A Futómű üzletág 13,5 százalékkal 29,5 milliárd forintra, az Alkatrész üzletág pedig 4 százalékkal 12,9 milliárd forintra növelte árbevételét, miközben a Jármű üzletág forgalma 4,9 milliárd forint volt.


A pénzügyi piacokról kiinduló gazdasági válság nyomán a járműiparban kibontakozni látszó recesszió hatásai - a rendelések visszafogása révén - várhatóan a Rába működését is kedvezőtlenül befolyásolják majd. Az előző években végrehajtott átfogó hatékonyságjavító intézkedések, illetve a társaság korábbinál sokkal diverzifikáltabb piaci portfoliója és alacsonyabb hitelállománya azonban megfelelő rugalmasságot és elegendő tartalékokat biztosít ezeknek a hatásoknak a tompításához.

"A Rába év végére teljesíteni fogja a befektetők által korábban alul-, újabban pedig túlbecsültnek ítélt működésből származó célszámait." - jelentette ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója. "Működésünket, illetve az időszakra tervezett beruházásainkat rugalmasan igazítjuk majd a piaci környezethez, biztosítva, hogy a cégcsoport a 2009-es évet is a lehető legjobb eredménnyel zárja majd."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.