Gépek felemelkedése

Megkergült az okosautó? Bevásárlóközpontba rohant egy Tesla

A Tesla azt mondja, hogy a sofőr nyomta tövig a gázpedált, a férj azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az autó kelt önálló életre.

2016.06.07 17:58ma.hu

Egyre nagyobb teret nyernek az elektromos autók és a vezető nélküli járművek, azonban ezzel párhuzamosan nő az aggodalom a biztonsági kérdések miatt. Nem tett jót ennek a helyzetnek, hogy a kaliforniai Irvine városában egy Tesla Model X egy pláza oldalába csapódott. A kérdés az, hogy a vezető lépett véletlenül a fék helyett a gázra, vagy a robotpilóta átvéve az irányítást a falnak hajtott.

Az esettel kapcsolatban a tulajdonos leszögezte, hogy felesége parkolni próbált, mikor az autó hirtelen felgyorsult és nagysebességgel az épület oldalába hajtott. Puzant Ozbag neje nem sérült meg, leszámítva a légzsákok okozta sérüléseket, de a férfi szerint a baleset akár végzetes is lehetett volna. Szerinte a Teslának abba kéne hagynia az autó értékesítését és ki kéne vizsgálnia a problémát.

A Tesla reagált a vádakra, biztosak abban, hogy emberi hiba okozta a balesetet. Az autó "feketedoboza" szerint ugyanis az autó mindvégig kézi vezérlésen volt. Örülnek, hogy az Ozbag családnak nem lett komoly baja, de a logok azt mutatják, hogy a sofőr taposott a gázba az épületnél, és elképzelhető, hogy a féket akarta megnyomni.

Ozbag visszautasította a választ, szerinte 45 éves felesége kitűnő vezető, aki pontosan tudja, mi a különbség a gáz és a fék között, és már többezerszer leparkolt különösebb gond nélkül. A férfi biztos benne, hogy a Tesla autókban nem működik jól a gázpedál.

Az ügy azért is keltett nagy felháborodást, mert a múlt hónapban egy másik tulaj is jelentette, hogy az autója önálló életre kelt, miközben ő nem is tartózkodott a sofőrülésen. A Tesla ellenőrizte a naplófájlokat, és azt mondta, hogy az autó autoparkoló funkciója volt aktiválva, a sofőr nem kezelte megfelelően és nem vette figyelembe. A tulaj tagadta, hogy így lett volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.