Harmadolták a tervet

Radikálisan csökkentette éves eredmény-előrejelzését a Toyota

A japán Toyota autógyár mai bejelentésében a tavalyihoz képest kevesebb mint harmadára csökkentette éves eredmény-előrejelzését.

2008.11.06 18:00MTI

Azért jutott a Toyota erre a kényszerű csökkentésre, mert a szeptemberrel zárult második üzleti negyedévében adózott eredménye 69 százalékkal csökkent, 139,8 milliárd jenre (1,4 milliárd dollár) az egy évvel azelőttihez képest, elsősorban az amerikai és az európai autópiac gyengesége, a pénzügyi válság és a jen erősödése miatt.

A negyedéves eladások 8 százalékkal 5,98 ezer milliárd jenre (60 milliárd dollárra) csökkentek az egy évvel korábbi 6,49 ezer milliárd jenhez képest. A második üzleti negyedévben 1,95 millió járművet gyártott világszerte a Toyota, 2,6 százalékkal kevesebbet a tavalyi megfelelő időszakban előállított mennyiségnél.

Így az első üzleti félévben az adózott eredmény 493,47 milliárd jen volt, az egy évvel korábbi 942,41 milliárd jennek alig több mint a fele. Üzemi eredménye 582,07 milliárd jenre mérséklődött az egy évvel korábbi 1,27 ezer milliárd jenről. A bevétel 12,19 ezer milliárd jenre csökkent az egy évvel korábbi 13,01 ezer milliárd jenhez képest.


Egész éves adózott eredmény-előrejelzését - a jövő márciussal végződő üzleti évre - ennek nyomán 550 milliárd jenre (5,5 milliárd dollárra) vette vissza a cég: ez kevesebb mint a fele a korábbi előrejelzésben szerepelt 1,25 ezer milliárd jennek, és ugyancsak kevesebb mint harmada a tavalyi 1,72 ezer milliárd jenes adózott eredménynek.

Üzemi eredményét az év egészére most 600,00 milliárd jenen várja, bevételét 23,0 ezer milliárd jenre becsli. Hét év óta ez lenne az első egész évi profitcsökkenés a Toyotánál. A túl erős jen, a növekvő nyersanyagárak és a gyenge amerikai autópiac miatt a Toyota autógyár már 28,1 százalékos romásról számolhatott be adózott eredményében a folyó üzleti éve első, júniussal zárult negyedében is. Eladásainak értéke világméretekben 4,9 százalékkal esett vissza, üzemi eredménye viszont csaknem 39 százalékkal.

A vállalat vezetője történetük legnagyobb kihívásának nevezte az idei évet. A Toyota a világméretű eladások mennyiségét tekintve idén az első három hónapban a General Motors elé került, a világ elsőszámú autógyártójának címét elhódítva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.