Autósok, figyelem!

Trükkök gépkocsifeltörés ellen

A hétvégén több helyen is megkezdődnek az adventi vásárok. Ilyenkor többen gépkocsiba ülnek, hogy megvásárolják az ajándékokat szeretteik számára. Mindeközben is vigyázzanak értékeikre.

2015.11.28 15:13ma.hu

Az ünnepi vásárlások közeledtével sajnos a tolvajok is „munkába” állnak és kihasználják a tömegeket vonzó rendezvények, bevásárlóközpontok környékét, hogy könnyen anyagi haszonhoz jussanak - írja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

A gépkocsik utasterében hagyott GPS készülékek, rádió előlapok és táskák csábítják a bűn elkövetőit. Tudni kell, hogy még a gépkocsiban felejtett üres szatyor is kockázatot jelent. A tolvaj abban bízva, hogy az valamilyen értéket rejt, megrongálja járművet és ezzel valóban anyagi kárt okoz. Az elkövetőknek csak pillanatok kellenek ahhoz, hogy a gépkocsi ablakát betörjék, majd villámgyorsan távozzanak a zsákmánnyal. A bűncselekményt ugyan jelzi a riasztó, de azt megelőzni nem tudja.

A megelőzésért Önök sokat tehetnek

• Ne hagyjanak táskát, csomagot, mobiltelefont, GPS-t továbbá egyéb értékes műszaki cikket, valamint személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és gépjármű okmányait az utastérben, de a „kesztyűtartóban” sem!
• Mindig zárják be az ajtókat, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót akkor is, ha csak pár percre szállnak ki! Kiszállás után ellenőrizzék a gépkocsi lezárt állapotát!
• Használjanak mechanikai védelmet (kormány-, pedál-, váltó-zárat) is a riasztóberendezés mellett!
• Ha a gépkocsiba rádiót, cd-, mp3 lejátszót vásárolnak, olyan készüléket vegyenek, amelyek lopás elleni védelemmel vannak ellátva, például biztonsági kártyával, kóddal, levehető előlappal, vagy az egész berendezés fiókszerűen kihúzható!
• Ha módjukban áll vegyék igénybe az őrzött parkolókat és az értékmegőrzőket!

FIGYELEM!
Az utóbbi években gyakori bűnelkövetési módszer, hogy az elkövetők ki- és beszálláskor megszólítják a kiszemelt áldozatot, majd különféle módon elterelik annak figyelmét, így a már nyitott utastérből észrevétlen ellophatják értékeit. A figyelemelterelő módszerek tárháza óriási, azonban az esetek többségében valamilyen műszaki hibára hívják fel a figyelmet, vagy segítséget kérnek, illetve előfordul, hogy már előzőleg kiszúrják a gumiabroncsot és a kerékcsere ideje alatt lopják meg az áldozatot - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.