Nem állnak annyira csehül

Csehországban és Szlovákiában jobb az autógyártók helyzete

A cseh és a szlovák járműgyártók továbbra is a termelés idei növekedésével számolnak, miközben európai riválisaik csökkentik azt, mivel mérséklődik a kereslet a gazdasági válság miatt.

2008.10.14 12:00MTI/AFP

A múlt héten az Opel, a BMW, a Ford Motor és a Daimler német autógyártók egyaránt arról számoltak be, hogy visszafogják a termelést. - A cseh és a szlovák versenytársak előnyhöz jutottak azzal, hogy kisebb autókat gyártanak, amelyeknek alacsonyabb a fogyasztása és a szennyezőanyag-kibocsátása, és ezzel kelendőbbek a jelenlegi válságos időszakban - olvasható az AFP francia hírügynökség elemzésében.

Maria Novakova, a szlovák járműipari szövetség igazgatója azt mondta, hogy az idén 8-10 százalékkal több autót fognak gyártani a múlt évihez képest. A cseh szövetség vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy bár lassul a gyártás bővülésének az üteme, de továbbra is derűlátó.

Legújabb előrejelzések szerint Csehországban a járműgyártás bővülése 4-5 százalékos lesz a korábban várt 8 százalékkal szemben. Jövőre a termelés növekedése még lassul, majd 2010-ben a normális szintre áll be.

A Toyota Motor és a PSA Peugeot Citroen csehországi autógyártó vegyes vállalkozása, a TPCA pénteken azt közölte, hogy az idei 320 ezres termelését 340 ezerre bővíti 2009-ben. A vállalat alelnöke Jiri Cerny kijelentette, hogy nő a cég termékei iránti nyugat-európai kereslet.

A Fitch Ratings egyik elemzője rámutatott arra, hogy a cseh és a szlovák autógyárak termékei jól értékesíthetők és továbbra is keresettek. A legnagyobb cseh járműgyártó, a Skoda Auto, amely tavaly 623 529 autót gyártott, bejelentette, hogy három hétre leállítja a termelését valamikor az év hátralevő részében. A Volkswagen céghez tartozó vállalat az első félévben ugyanakkor 17,9 százalékkal tudta növelni az eladásait.


A Hyundai Corp. dél-koreai járműgyártó arról számolt be, hogy még az év vége előtt elindítja kezdetben évi 200 ezres járműgyártását, korábban mint tervezte. A szlovákiai Volkswagen, PSA Peugeot Citroen és Kia Motors cégek szintén arról számoltak be, hogy csökkentik a termelésüket, - idei terveiket ennek ellenére teljesítik.

A Kia Motors szlovákiai szóvivője hangsúlyozta, hogy idén teljesül a 220 ezer gépkocsi gyártására vonatkozó terv. A PSA Peugeot Citroen képviselője is azt mondta, hogy idén a terveknek megfelelően 200 ezer járművet állítanak elő. Szlovákia világelső az egy főre jutó autógyártásban, ami tavaly 517 071 darab volt, mintegy duplája az egy évvel korábbinak.

A cseh járműgyártók szövetségének az adatai szerint az idei első kilenc hónapban Csehországban 744 759 gépkocsit gyártottak, ami 10 százalékos bővülés a múlt év azonos időszakához képest. Tavaly a cseh járműgyártók 641 milliárd korona (35,36 milliárd dollár) értékben állítottak elő autókat, ami a hazai össztermék (GDP) 18 százaléka. Szlovákiában a járműgyártás adta a tavalyi GDP közel negyedét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.