Kicsi a féktáv a tőzsdén

Történelmi mélyponton a General Motors részvényei

A General Motors (GM) árfolyama 21,6 százalékos eséssel 1950 óta legalacsonyabb szintre esett csütörtökön a New York-i értéktőzsdén.

2008.10.10 18:00MTI/Reuters

Az árfolyamveszteség oka a pénzpiacokon tapasztalt felfordulás, továbbá a cégnek az a bejelentése volt, hogy az idei első kilenc hónapban csökkentek az európai eladásai. A GM árfolyama 5,42 dolláros mélypontra került, majd innen estére némileg erősödött. A járműgyártó az európai eladásainak a hanyatlását a hitelválság és az infláció miatti fogyasztói bizalomcsökkenésre vezette vissza.

A januártól szeptemberig tartó időszakban 1,9 százalékkal csökkentek a GM európai értékesítései. A GM, amely a legnagyobb amerikai székhelyű járműgyártó, a második negyedévet 15,5 milliárd dolláros veszteséggel zárta. A cég júliusban azt közölte, hogy mintegy 10 milliárd dollárral tervezi csökkenteni a kiadásait. Egyidejűleg nagyratörő tervet ismertetett, aminek az a lényege, hogy komoly szerkezetátalakítás révén a kisebb fogyasztású gépkocsik gyártását helyezi előtérbe.

A Citigroup még szerdán eladásra rontotta a GM és a Ford Motor részvénybesorolását. Eközben több ágazatbeli elemzőintézet azt közölte, hogy a számításaik szerint jövőre tovább csökken az amerikai autóértékesítés, és csak évek múlva várható komolyabb keresletnövekedés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.