Kisebb mértékű alapdíjemelést javasolnak

Nem támogatja a főváros vezetése a taxis tarifák emelését

Nem támogatta keddi ülésén a Főpolgármesteri Kabinet a taxis szervezetek azon kezdeményezését, hogy a taxizás hatósági tarifáit 20 százalékkal emeljék - mondta a Városháza kommunikációs igazgatója.

2008.09.18 07:51MTI

Nyáry Krisztián közölte, hogy a városvezetés nem javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek a maximált tarifa megemelését. Ehelyett felkérik az önkormányzat gazdasági bizottságát, hogy egy kisebb mértékű alapdíjemelésről tárgyaljon a taxis szervezetekkel. Egy héttel korábban a kabinet további egyeztetéseket kért, mivel a taxis szervezetek által benyújtott díjemelési javaslatot fogyasztóvédelmi szempontból nem tartotta megalapozottnak. 

A javaslat szerint az alapdíj 66 százalékkal, a távolsággal arányos díj kevesebb mint 10 százalékkal nőne. Ebből elsősorban az alapdíj 300-ról 500 forintra történő emelését tartotta túlzónak a városvezetés. Az egyeztetés során kiderült, hogy öt taxis szervezet továbbra is egyetért a tervezett díjemeléssel. A gazdasági versenyhivatal ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy a tarifaemelés önmagában nem segítené a piacon tapasztalható anomáliák rendezését, inkább konzerválná a kereslet-kínálat egyensúlytalanságát. 

A versenyhivatal rámutatott arra, hogy a taxis cégek tarifái, amelyek még mindig alatta vannak a hatályos maximált tarifáknak, azt jelzik, hogy a jelenlegi tarifákban is vannak még tartalékok. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a díjemelés mértékével egyetért, de teljesen új alapokra helyezett szabályozást javasolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.