Infrafüggönyt a kocsikba!

Az autók forradalmasítják az érintőkijelzőket?

Napjaink érintőképernyős megoldásai ugyan jól teljesítenek, de van néhány hátrányuk: például kesztyűben nem lehet használni őket. A megoldást az infravörös fény hozhatja el - az autóipar által.

2014.12.25 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Continental

Noha egyre elterjedtebbé válnak az érintőképernyős megoldások autóinkban, közel sincsen mindenki megelégedve a technikával. Az autóalkatrészeket gyártó Continental ezért nekilátott, hogy "új" alapokra fektesse az érintésérzékeny kijelzőket. Infravörös fényre alapozná a technika megreformálását.

Jó pár éve már, hogy néhány speciális kivételtől eltekintve leváltotta a rezisztív (azaz nyomásérzékeny) érintőképernyőket az úgynevezett kapacitív technológia, melynek működési elve az ujjunk elektromos vezetőképességére alapul. Ez azonban nem működik akkor, ha például kesztyűben vagyunk, ami hideg téli napokon bizony gyakran előfordul Európa északi felén (ki akarja a jeges kormányt puszta kézzel fogni?!). Az infravörös "függöny", azaz a fénykibocsátó ledek függönyszerűen kijelzőbe épített elrendezésével azonban az kijelző képes felismerni, hogy hol halványul el a fény, ezáltal gyakorlatilag bármilyen tárggyal vezérelhetővé válik az eszköz.

A Continental állítása szerint ráadásul ez a technika olcsóbb is lehet a kapacitív megoldásoknál. További előny, hogy minden olyan feladat ellátására használható, amire csak szüksége van egy autózni vágyónak: lehet benne nagyítani-kicsinyíteni (zoom), lapozni (swipe) és így tovább. Az infravörös érzékelők ugyanis egynél több, egyszerre történő érintést is tudnak kezelni.

Van azonban hátránya is. Ha bepiszkolódik, sár, por vagy más szennyezőanyag kerül rá, akkor azt a kijelző folyamatos érintésként érzékeli, hibás működést okozva. Ettől függetlenül a Continental nagyon bizakodó, tervei szerint 2017-ben be is indulhat a tömegtermelés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.