Változások

Budapest: kitört a mobilparkolás-háború

Az egyik szolgáltató szerint tovább működhetnek, de a hatóság büntetni fogja azokat, akik általa indítják a parkolási díj fizetését. A végén persze az autós szív.

2014.06.26 16:25MTI
freedigitalphotos.net/artur84

Az EME Zrt. a mobilparkolással kapcsolatos szolgáltatását július 1. után is biztosítja partnerei és ügyfelei számára - közölte a több mint negyven parkolási társaságot integráló cég.

A társaságot azt követően kérdezte az MTI, hogy szerdán sajtótájékoztatón jelentette be Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója, hogy az EME nem szerződött velük, így annak ügyfelei július 1-től nem parkolhatnak a szokott módon mobiltelefonnal. Amennyiben ezt teszik - vagyis a 810-es hívószámot használják - jogosan számíthatnak büntetésre. Az új hívószám ugyan is 763 lesz július első napjától.

Az EME úgy értelmezi a mobilfizetési törvényt, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. - vagy más hasonló társaság - szolgáltatása mellett párhuzamosan továbbra is működtethető az EME Zrt. szolgáltatása is.

"Az EME Zrt. jelenleg is rendelkezik aláírt, hatályos és érvényes szerződéssel több, mint 40 önkormányzattal - parkolás üzemeltetővel - illetve mindhárom magyarországi mobiltelefon szolgáltatóval. Ezen szerződéseket társaságunk bármikor fel tudja mutatni, igazolva azok létezését. Ilyen szerződéseket az összes fővárosi kerületre a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. - többszöri határozott kérésünk ellenére - sem tud felmutatni" - áll a közleményben.

A közlemény kiemeli azt is, hogy a parkoló automatákon található - a zónaszámokat, illetve a szolgáltatás igénybe vételével összefüggő információkat tartalmazó - matricák, illetve táblák az EME Zrt. tulajdonát képezik. Azok eltávolítására az EME-n kívül senki sem jogosult. Az EME Zrt. a következő napokban éjjel-nappal fokozottan ellenőrizi matricáinak, illetve tábláinak sértetlenségét.

Ugyancsak a szerdai tájékoztatón Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az EME Zrt. kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottságnál, mivel véleménye szerint az állam monopolizálta a mobil parkolást. Hozzátette ugyanakkor, hogy valójában az állam csak az egyik szereplő, mivel a privát cégek nyújtják az ügyfeleknek a szolgáltatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.