Abból veszi ki a hidrogént!

Jönnek az olcsó elektromos Toyoták?

A japán autóipari vállalat lenyomná az üzemanyagcellás járművek árait.

2014.03.27 14:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az elmúlt egy-két év autóipari hype-ja az elektromos meghajtás. Igen ám, de rengeteg opció van arra vonatkozóan, hogy a meghajtás miből is nyeri az energiát: hibrid üzemmódú, akkumulátoros, hidrogénes/üzemanyagcellás változatok egyaránt versengenek a(z egyelőre igencsak kevés számú) vásárlók kegyeiért. Ezen változtatna a Toyota: ambiciózus terve szerint jövőre megjelenne az 50 ezer dollár körüli áron kínált üzemanyagcellás járművével, az évtized végére pedig 30 ezer dollár alá akarja leszorítani ezt az összeget. Viszonyítási alapnak eláruljuk, hogy manapság nem lehet kapni 100 ezer dollár (23 millió forint) alatt ilyen autót.

Na de mi is az az üzemanyagcella? Nos, ugyan nem benzin vagy dízel található benne, mint a mai gépjárművekben, de szintén folyékony halmazállapotú üzemanyag dolgozik benne. Tiszta hidrogént pumpálnak az autó tankjába, amiből aztán - levegővel elkeverve - vizet állítanak elő. Na és természetesen elektromosságot, ami aztán meghajtja a motort, ami pedig az autót.

Jó-jó, de mi az előnye a tisztán elektromos, akkumulátoros megoldással szemben? Nos, a Honda jövő novemberre beharangozott, ötszemélyes szedánjának szénszálas hirdogéntankja lehetővé teszi, hogy egyetlen töltéssel 500 kilométert is el lehessen autókázni. Ez jellemzően egy mai, kis fogyasztású autó menettávjával egyezik meg; míg az akkumulátoros példányok optimális esetben is csak ennek felére képesek. Arról nem is beszélve, mennyivel gyorsabb újratölteni az üzemanyagcellát, mint az akkumulátorokat.

A General Motors-szal együttműködő Honda 5 ezer példányt tervez értékesíteni öt év alatt. Ha hozzávesszük, hogy ezt a számot Japánban, Európában és az USA-ban együtt tervezi hozni, akkor nagyon valószínű, hogy az átlagember sosem fog találkozni a korai változattal. Különösen annak fényében, hogy az árat úgy lőtték be: "valahol 100 ezer dollár alatt". Bízzunk a Toyotában!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.