Metanol hajtotta telefon a Toshibától

Üzemanyagcellás mobil jövőre

A Toshiba rövidesen piacra dobhatja első üzemanyagcellás mobilkészülékét, melyet várhatóan jóval rövidebb idő alatt és könnyebben tölthetünk majd, mint a ma használatos telefonokat.

2008.10.07 13:55koac, ma.hu

A Toshiba beszámolt róla, hogy igen közel állnak ahhoz, hogy kihozzák első üzemanyagcellával működő készüléküket. Bár a pontos dátum egyelőre nem ismert, a japán gyártó annyit elárult, hogy még a jelenlegi üzleti évben piacra kerülhet az eszköz, vagyis elvileg 2009.március.31-e előtt megláthatjuk mivel is sikerül előrukkolniuk a távol-keletieknek. Hogy pontosan milyen eszköz lesz az első fecske, ez idáig nem tudni, ám azért lehet némi elképzelésünk róla, hiszen a múlt héten Japánban megrendezett Ceatec keretein belül a gyártó bemutatott egy üzemanyagcellával ellátott mobilt.

Erről a technológiáról egyébiránt azt érdemes tudni, hogy metanol, víz és levegő reakciója lévén állít elő elektromos áramot. A reakció folyamán keletkező melléktermék csupán egy kevés vízgőz illetve szén-dioxid, így ezen megoldást „zöldebb energiaként” emlegetik a jelenlegi hagyományos akkumulátorokhoz képest. A másik nagy előnye a DMFC-nek (direct-methanol fuel-cell), hogy lemerülés esetén pillanatok alatt egy új metanol „patronnal” lehet majd pótolni a régit.

Természetesen nem a Toshiba az egyetlen cég, amely ezen irányba fordult az évek folyamán. Korábban olyan vetélytársaiktól is, mint a Sharp, NEC, Hitachi, Sanyo, Fujitsu és a Canon láttunk már hasonló módon működő készülékeket, ám míg ezek csupán prototípusok voltak, most várhatóan végre a piacra is kerül majd üzemanyagcellás termék a Toshiba jóvoltából.

A Ceatec-en bemutatott mobil esetében az üzemanyagcella a nyomógombok alatt helyezkedett el egy kissé vastagabbá téve ezzel a telefont az átlagosnál, ám cseppet sem zavaró mértékben. Bár természetesen ez is csak egy prototípus volt, a készülék minősége megfelelt azon kívánalmaknak, amit egy a piacon megjelenő telefontól elvárnánk. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal nem csak ígéreteket kapunk, hanem rövidesen mi is megtapasztalhatjuk, mennyire hatásos az új technológia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.